כיצד מדינות בעולם משלבות את הבינה המלאכותית (AI) במערכות החינוך: מבט השוואתי

501

למד וסיכם : עמי סלנט ,מידען ואיש חינוך , האוסף מידע, מנגיש אותו ומנסה לחבר בין הנקודות.

מתוך סקירת הספרות שערכתי מצאתי כי מדינות ברחבי העולם משלבות את הבינה המלאכותית (AI) במערכות החינוך ובבתי הספר ב4 כיווני פעולה עיקריים :

  • שינוי בתוכניות הלימודים על מנת להתאימן ללמידה מבוססת בינה מלאכותית
  • פיתוח והתאמת כלי AI  להפעלת תלמידים
  • פיתוח  כלי AI לטובת המורים ליצירת מערכי שיעור ופרקטיקות בהוראה
  • התאמת סביבות הלמידה הדיגיטליות  ( LMS ) לעידן הAI

תקציר

מרבית מערכות החינוך בעולם נערכות לשילוב הבינה מלאכותית בבתי הספר .  יש מדינות שמעדיפות להתחיל בשינוי תוכניות הלימודים והתאמתן לבינה מלאכותית( איחוד האמירויות , סין , הודו) ויש מדינות הנותנות עדיפות לפיתוח כלי AI  להפעלת תלמידים ( אסטוניה , ישראל, ארה"ב  ) .

יש מדינות שמאמינות שעיקר המאמץ צריך להיות מופנה אל עבר המורים ( בריטניה) ע"י פיתוח כלי AI ייעודיים עבורם.

בראייה ארוכת טווח , סביר להניח כי לאותן מדינות שהעדיפו תחילה לשנות ולהתאים את תוכניות הלימודים יש יתרון . ימים יגידו !

Amnon Glassner

צריך להתחיל להבין שעידן תוכניות הלימודים הכלליות והסטנדרטיות והכפויות על כולם כנראה הולך להגיע אל קיצו. תוכניות הלימודים תתפתחנה תוך כדי למידה, באופן אישי ותוך כדי אינטראקציה ורפלקציה מתמדת בין הלומד היחיד ומלווי הלמידה שלו….לשם זה ילך ולשם ראוי שזה ילך.

שינוי בתוכניות הלימודים על מנת להתאימם ללמידה מבוססת בינה מלאכותית

מערכת  החינוך של איחוד האמירויות הערביות  בנתה מחדש את כל תוכניות הלימוד בבתי הספר  על מנת  לשלב בינה מלאכותית בכל שלבי הלמידה בבתי הספר, החל מבתי הספר היסודיים . לצורך כך הם גייסו בעולם את מיטב המומחים לשילוב AI בחינוך בעולם.

סין : בייג'ינג – שאוכלוסייתה כפולה ויותר מזו של ישראל ( 22 מיליון ) הכריזה על תוכנית לקידום חינוך ל-AI לכל התלמידים בעיר, ביסודי ובעל-יסודי, בשנתיים הקרובות. התוכנית כוללת, בין היתר, פיתוח תוכניות לימוד מותאמת  AI, הקצאת שעות לימוד, פיתוח טכנולוגי ופיתוח מקצועי. למורים.  

ההתאמה של תוכניות לימודים מבוססות בינה מלאכותית יכולות להיות תחום מקצוע עצמאי או מודולים לימודיים המשולבים במקצועות בטכנולוגיית מדעי המידע, טכנולוגיה ו/או STEM.

הונג קונג: פותחה תוכנית לימודים בינה מלאכותית עבור תלמידי בתי ספר תיכון, המתמקדת באתיקה של בינה מלאכותית והשפעה חברתית

גם בהודו החלו לכתוב מחדש תוכניות לימודים ולהתאימם לעידן הבינה המלאכותית.  בהודו, בינה מלאכותית היא גם חלק ממסגרת הלימודים הלאומית לחינוך בית ספרי, המאפשרת למורים ולתלמידים להשתמש בכלי בינה מלאכותית ללמידה.

גם בסינגפור החלו במהלך לאומי של התאמה מחדש של תוכניות הלימודים  לעידן  הבינה המלאכותית. סינגפור הכריזה על יוזמה לאומית לבניית אוריינות AI בקרב תלמידים ומורים, עם תוכניות הכשרה שיחלו עד 2026. המדינה משקיעה במחקר ובפיתוח מסגרות להטמעת AI באופן יעיל במערכת החינוך..

ראו גם :  מתי להתחיל ללמד בינה מלאכותית ?

שילוב בינה מלאכותית בחטיבות ביניים בבתי ספר תיכוניים חייב להתבסס על למידה של בינה מלאכותית כבר בבתי הספר היסודיים .

עם ההתקדמות המואצת בתחום הבינה המלאכותית, ברור שחשיפת תלמידי בתי הספר  ל-AI חיונית להכנה לאינטראקציה עם טכנולוגיות בינה מלאכותית ואפשר לפתח אותן. כדי להצליח כעובדים, היוצרים והמחדשים של העתיד, החוקרים  טוענים שתלמידים צריכים להיחשף במושגי ליבה של AI כבר בבית הספר היסודי. עם זאת, בניית תכנית לימודים המציגה יסודות של בינה מלאכותית לתלמידי ביה"ס  היסודי מציבה אתגרים משמעותיים, כמו חיבור לידע קודם, פיתוח תוכניות לימודים בעלות משמעות עבור התלמידים ויצירת תוכן שהמורים מרגישים בטוחים ללמד. כדי להניח את התשתית להטמיע  תוכניות של בינה מלאכותית בבית הספר היסודי עורכי המחקר ניתחו את החוויות והרעיונות היומיומיים של תלמידים בכיתות ד' ו-ה' (בגילאי 9 עד 11) לגבי בינה מלאכותית כדי לגבש נקודות כניסה אפשריות ללמידה. זה הניב ממצאים חשובים לגבי תפיסות תלמידים, דוגמאות ואתיקה של AI.

​מקור :

Ottenbreit-Leftwich, A., Glazewski, K., Jeon, M. et al. Lessons Learned for AI Education with Elementary Students and Teachers. Int J Artif Intell Educ 33, 267–289 (2023)

פיתוח והתאמת כלי  AI  להפעלת תלמידים

אסטוניה עושה היסטוריה. זו המדינה הראשונה בעולם שמשלבת את ChatGPT Edu בתוך מערכת החינוך הלאומית שלה. לא ניסוי מקומי, לא פיילוט מצומצם – אלא החלטה ממשלתית רשמית להפוך את הבינה המלאכותית לחלק מהלמידה בבתי הספר.

וזה קורה דווקא עכשיו, כשהאיחוד האירופי מגבש את חוקי ה-AI Act, כשה-GDPR מציב דרישות נוקשות בכל הנוגע לפרטיות, וכשבכל העולם מתלבטים איך להכניס כלים כמו ChatGPT לחינוך בלי לפגוע בזכויות תלמידים ובלי ליצור תלות מסוכנת בטכנולוגיה. איך מבטיחים שהתוכן שהמערכת מייצרת יהיה מדויק? איך שומרים על פרטיות של תלמידים? איך מוודאים שמורים לא יהפכו למפעילים של מערכות אוטומטיות במקום אנשי חינוך?

אסטוניה היא המדינה הראשונה שמתמודדת עם השאלות האלה בזמן אמת, תוך כדי תנועה. זה לא שהיא רצה קדימה בלי חשיבה רגולטורית – להפך. דווקא בגלל שהיא חלק מהאיחוד האירופי, היא מחויבת לעמוד בתקנות המחמירות ביותר. וזה בדיוק מה שהופך את הניסוי שלה למקרה בוחן שהעולם כולו מסתכל עליו.

אם היא תצליח להראות איך אפשר להכניס בינה מלאכותית למערכת החינוך תוך שמירה על פרטיות, שקיפות ואתיקה, זה יכול להפוך לתקדים שיגדיר איך מדינות אחרות יעשו את זה. אם יתגלו אתגרים, הם יספקו תובנות קריטיות לכל מי שמתכנן להכניס בינה מלאכותית לבתי הספר. כך או כך, כולם מחכים לראות מה יקרה. הניסוי הזה צפוי לעצב את הדרך שבה מערכות חינוך ברחבי העולם יאמצו טכנולוגיות בינה מלאכותית.

מקור המידע Nadav Sha'altiel

קישור

 ישראל

הבינה נכנסת לכיתה : כלי הAI המרכזיים  לבתי הספר בישראל , פברואר 2025

  הסקירה הנוכחית כוללת 2 חלקים:

  • חלק א' : כלי הAI המרכזיים של משרד החינוך לכיתה
  • חלק ב' : מג'יק סקול בכיתה , אפשריות ופרקי הדרכה בהרחבה (מיטב המדריכות בישראל)

לסקירה באתר ידע וסקרנות דיגיטלית

ארה"ב

המנחה החינוכי מבוסס בינה מלאכותית Khanmigo,

במרץ 2023 השיקה  Khan Academy תוכנית פיילוט עבור Khanmigo, גרסה מותאמת אישית המופעלת על ידי GPT-4 של טכנולוגיית הבינה המלאכותית  ChatGPT שנועדה לשמש כמדריך אישי אינטראקטיבי  לתלמידים . בחודשים שחלפו מאז, Khanmigo הפך זמין למשתמשים רבים בבתי הספר  וגם למחוזות החינוך בארה"ב

בניגוד ל-ChatGPT,   המדריך האישי (טיוטר)  Khanmigo  לא מכין שיעורי בית  לתלמידים אלא פועל רק כמורה  אישי ( טיוטר) ומדריך כדי לעזור להם ללמוד, אומר Sal Khan, מייסד ארגון הלמידה Khan Academy .

בניגוד ל-ChatGPT , המדריך האישי  Khanmigo לא נותן לך את התשובה , הוא בנוי רק על מנת  לעזור לתלמיד ללמוד.

קישור

גרמניה, מתוך ראיון עם המורה הנדריק האברקמפ, גרמניה

בשנה שעברה הסביר המורה הנדריק האברקמפ לשבועון "די צייט", כיצד ChatGPT משנה את אופן ההוראה. מה התרחש מאז? שיחה על חיסכון בזמן באמצעות בינה מלאכותית ועל סופם של שיעורי הבית.

אני מעריך ש– ChatGPT שינה את אופן העבודה של 80 אחוז מהקולגות שלי.

בית הספר שלך מתמקד בתהליכים דיגיטליים מזה כבר שני עשורים. כש– ChatGPTהופיע, התגובה בבתי ספר רבים הייתה תחילה: אוי אלוהים, אנחנו חייבים להימנע מזה!

בקרב התלמידים נראה שהמצב שונה. לפי סקרים, 70 אחוז מהתלמידים משתמשים בבינה מלאכותית עבור מטלות בית הספר, רובם באמצעות גישה פרטית.

בבית הספר שלנו מדובר על 90 אחוז. התלמידים והתלמידות נעזרים ב- ChatGPT כדי לבצע חיפושים, לקבל הסברים על תכני הלימוד או כדי לתקן את הטקסטים שלהם.

איך אתה מוודא מה התלמידים כתבו בעצמם בשיעורי הבית?

כבר נפרדנו לשלום משיעורי הבית המסורתיים. במקום זאת, יש זמני לימוד בבית שאותם התלמידים מנצלים באופן אינדיבידואלי: כדי להתכונן לשיעורים בכיתה או כדי לעבוד על פערים. את זמן הלימוד הזה הם חייבים לתעד.

"אנחנו חייבים לתת בתלמידים יותר אמון"

מה לגבי העבודות במקצועות השונים שכל התלמידים בתיכון חייבים לכתוב?

שם עשינו צעד קדימה: אנחנו מעודדים את התלמידים להשתמש בבינה מלאכותית, אבל הם חייבים לסמן את החלקים שהם כתבו בעזרתה.

וזה עובד?

יותר טוב ממה שחשבנו. אנחנו, המורים, מלווים את התלמידים בכתיבת עבודות הסמינר האלה, ואנחנו יודעים מה רמת הידע שלהם. לעיתים קרובות הנושאים כל-כך ייחודיים, עד שבינה מלאכותית בקושי יכולה לעזור להם. אבל זה נכון, בסופו של דבר בתי הספר מוותרים על פיקוח ושליטה, אנחנו חייבים לתת בתלמידים יותר אמון.

מה בנוגע למבחנים?

אנחנו צריכים להרשות שימוש סלקטיבי בבינה מלאכותית. אני קורא לזה "רגע המחשבון". במקצועות המתמטיקה נהוג מזה זמן רב להשתמש במחשבון בחלק מהמבחן. זה יכול לעבוד באופן דומה גם עם הבינה המלאכותית: חלק מהמבחן ימשיך כמו מקודם בכתב יד. בחלק השני, יהיה ניתן להשתמש ב-ChatGPT.

 מקור

פיתוח כלי AI לטובת המורים ליצירת מערכי שיעור ופרקטיקות בהוראה

הכיוון העיקרי בבריטניה הוא פיתוח כלי AI ליצירת מערכי שיעור, כתיבת משוב, והפקת חומרי לימוד במגוון אמצעים (טקסט, וידאו וכו'). מערכת החינוך הבריטית מאמינה כי עיקר המאמץ לשלוב בינה מלאכותית צריך להיות בכיוון המורים ולא בהכרח התלמידים.

פותחו כלי בינה מלאכותית למורים בניהול משימות מנהליות, המשפרים יעילות בתזמון ותזכורות.

צוותי מכון האקדמיה הלאומית של Oak פיתחו עבור משרד החינוך הבריטי כמה כלי AI שנועדו להפחית את עומסי העבודה של המורים עד חמש שעות שבועיות על ידי אספקת כלי הוראה הנתמכים בבינה מלאכותית כדי לעזור לייעל את תכנון השיעורים ויצירת משאבים למידה .  

Free, AI-powered lesson assistant

ישראל : מאגר מידע של פרקטיקות AI  בחינוך

הבינה המלאכותית היוצרת היא כבר חלק מחיינו, ובעולם החינוך התפתחו דרכים רבות לרתום אותה לצרכים פרקטיים של מורות, מורים, תלמידות ותלמידים. לשימושכם, ארזנו אוסף פרקטיקות המציעות מגוון דרכים להשתמש בכלי בינה מלאכותית בהוראה, למידה והערכה.

המאגר יגדל בהדרגה, בהסתמך על ידע הנצבר בשדה החינוך ובהתאם למציאות המשתנה.

קישור

התאמת סביבות הלמידה הדיגיטליות  ( LMS ) לעידן הבינה המלאכותית

השנה, באופן לא מפתיע, חידושים רבים מגוגל התמקדו בשילוב של Gemini  ויכולות בינה מלאכותית אחרות בתכונות קיימות של Google  Classroom. אלה נועדו לעזור למורים לספק הזדמנויות למידה מותאמות יותר  לתלמידים, וזו תמיד מטרה עבור מורים רבים.AI

סינגפור : מערכות למידה מותאמות אישית מבוססות AI מאפשרות התאמת תוכניות לימוד, משימות ושיעורי בית בהתאם לרמות ולצרכים האישיים.

סינגפור משלבת באופן פעיל בינה מלאכותית במערכת החינוך שלה כחלק מהאסטרטגיה
20 הלאומית לבינה מלאכותית שפורסמה בנובמבר 2019 ועודכנה בדצמבר 2023.
ההטמעה של האסטרטגיה הלאומית בתחום החינוך מתבצעת באמצעות פלטפורמת הלמידה
הדיגיטלית הממשלתית SLS, שהושקה בשנת 2018 ובשיתוף עם המיזם הלאומי Singapore AI

בקוריאה הדרומית, המערכת החינוכית משלבת AI להתאמת שיעורי בית ומשימות לפי רמת התלמידים והתנהגות הלמידה שלהם. לכל תלמיד מוקצה מורה אישי מבוסס AI ופלטפורמת למידה מקוונת, מה שמאפשר למורים להתמקד בשיעורים חברתיים ורגשיים

סיכום

מרבית מערכות החינוך בעולם נערכות לשילוב הבינה מלאכותית בבתי הספר .  יש מדינות שמעדיפות להתחיל בשינוי תוכניות הלימודים והתאמתן  לבינה מלאכותית  ( איחוד האמירויות , סין , הודו) ויש מדינות הנותנות עדיפות לפיתוח כלי AI  להפעלת תלמידים ( אסטוניה , ישראל, ארה"ב  ) .

יש מדינות שמאמינות שעיקר המאמץ צריך להיות מופנה אל עבר המורים ( בריטניה) ע"י פיתוח כלי AI ייעודיים עבורם.

בראייה ארוכת טווח , סביר להניח כי לאותן מדינות שהעדיפו תחילה לשנות ולהתאים את תוכניות הלימודים יש יתרון . ימים יגידו !

נספח

מאת: Maayan Sayag  

יש באגף מחקר ופיתוח, ניסויים ויוזמות – משרד החינוך , מכון פורץ דרך שמתקיימים בו ניסויים בשטח – עם מגוון בעלי תפקידים, ממורות ומורים, דרך תלמידות ותלמידים ועד מרכזי פסג"ה – המכון למחקר יישומי של בינה מלאכותית בחינוך. והנה סוף כל סוף, יש תוצר נגיש שאפשר לשתף כדי שיהיה אפשר להבין מה אנחנו עושים שם…

הקלטת הפאנל בנושא "תהליכי מחקר ופיתוח כמינוף להטמעת בינה מלאכותית", מכנס צ'ייס 2025: האדם הלומד בעידן הדיגיטלי שבו צוות המחקר של המכון הציג את מגוון הניסויים שמתקיימים השנה במכון בשותפות אמיצה ופורצת דרך של מגוון מחוזות, אגפים ותחומים במשרד החינוך.

1. בינה מלאכותית בהוראה במחוז הממלכתי – חרדי
2.
בגרות עם ב"מ בשיתוף מגמת מידע ונתונים

3. הל״ה מותאמת אישית – בחינוך המיוחד

4. ב"מ בכתיבת עבודות גמר בהיקף 5 יח"ל

5. מכשירויות ב"מ לדגמים פדגוגיים בשיתוף עם מרכזי פסג"ה

מציינת שזוהי רשימה חלקית של הניסויים ובפועל יש עוד לא מעט ניסויים שמתקיימים, חלקם רק התחילו לאור צרכים שעלו מהשטח (עברית דבורה במגזר הערבי, מתמטיקה, קידום בריאות, הובלת קהילות מורים ועוד.. )

וגם, מציינת שהניסויים עדיין מתקיימים, והתובנות שהוצגו בכנס הן על סמך ממצאים ראשוניים, בשאיפה לגבש מודלים ופרקטיקות שיאפשרו לשותפים להטמיע אותם בהיקף נרחב בהמשך.

מקורות המידע

3 Ways Singapore is Testing AI in Education & Schools

Estonia and OpenAI to bring ChatGPT to schools nationwide

Shockwaves & Innovations: How Nations Worldwide Are Dealing with AI in Education

                        China’s six-year-olds are already being offered AI classes in school in a bid to train the next generation of DeepSeek founders

Molina, E., Cobo, C., Pineda, J., & Rovner, H. (2024). AI revolution in education: What you need to know. In Digital Innovations in Education. World Bank.

Global initiatives and challenges in integrating artificial intelligence literacy in elementary education: Mapping policies and empirical literature

Ibrahim H. YeterWeipeng YangJoshita B. Sturgess

What Is Khanmigo? The GPT-4 Learning Tool Explained by Sal Khan

AI in education: where we are and what happens next

Ottenbreit-Leftwich, A., Glazewski, K., Jeon, M. et al. Lessons Learned for AI Education with Elementary Students and Teachers. Int J Artif Intell Educ 33, 267–289 (2023)

An Analysis of K-12 Artificial Intelligence Curricula in Eight Countries Miao YUE* , Yun DAI, Morris SIU-YUNG & Ching-Sing CHAI

International Prospects and Trends of Artificial Intelligence Education: A Content Analysis of Top-level AI Curriculum across Countries

Adapting to the future: responsibly integrating AI into teaching and learning

AI in European Schools A European report comparing seven countries

Free, AI-powered lesson assistant

הבינה נכנסת לכיתה: כלי הAI   לבתי הספר בישראל , פברואר 2025

יישום והטמעה של בינה מלאכותית במערכת החינוך
כתיבה: רינת בניטה ורועי גולדשמידט | אישור: יובל וורגן

מרכז המידע והמחקר של הכנסת

קיש יכניס AI לבתי הספר, רק כדאי שהוא יקשיב קודם למורים

המנחה החינוכי מבוסס בינה מלאכותית Khanmigo, תמונת מצב , פברואר 2025

הבינה המלאכותית ומערכות החינוך בעולם: תמונת מצב  בפתח שנת 2024

· · · · ·

תגובות

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *