כלי בינה מלאכותית (AI chatbots): עומק כיסוי מקורות המידע , מבדק ומסקנות

573

תקציר

לעבודה שוטפת, השימוש בפלטפורמות מבוססות בינה מלאכותית  כגון  GPT-4o בהחלט חוסך זמן וגם מועיל , אבל לצרכי עיון מעמיקים, חקר, והתעמקות בסוגיה נתונה, יש כאן בעיה.  

בסקירה גם תיאור של שכבות המידע שאינן מכוסות ע"י כלי הAI והן חשובות …

שאלת המפתח מבחינתי כמידען ואיש מקצוע בחינוך מתוקשב היא היקף ועומק מקורות המידע המכוסים ע"י צ'אטבוטים מבוססי AI  כגון CHATGPT , GPT-4o   ג'ימיני של גוגל  , PERPLEXITY ואחרים .

אגב , בדקתי את כל יישומי הבינה המלאכותית  במצב של מינוי בתשלום .

איכות הסיכומים של כלי AI אלו הולכת ומשתפרת מחודש  לחודש , וגם הצבירה של Datasets משתפרת משמעותית , אבל עומק הכיסוי של מקורות המידע נותר רדוד , כלומר , יש כיסוי מעולה של מקורות המידע בWEB , אבל לשכבת מידע עמוקה יותר של מאגרי מידע אקדמאיים  וספריות  דיגיטליות  הם לא מגיעים.  עוד מתברר כי גם למאגרי מידע של עבודות אקדמאיות לתואר שני ולשלישי ברחבי העולם הם לא מגיעים וגם לא לשכבת המידע של open-access repositories 

שכבת מידע נוספת אליה לא מגיעים  כלי הAI כגון CHATGPT הם ספרי עיון האוצרים מידע חיוני ביותר להתעמקות בנושא כלשהו .  חלק מספרי העיון הם כבר דיגיטליים  ( ראו לדוגמא ) , אך לכלי הAI אין שום גישה אליהם .

בדקתי גם את Citations של  Claude . AI  

 אנתרופיק  השיקה בינואר 2025 את Citations ומשנה, אמנם,  את אמינות תשובות ה-AI, אבל לא יורדת לשכבות מידע עמוקות יותר כגון מאגרי מידע וספריות דיגיטליות.

Introducing Citations on the Anthropic API

לעבודה שוטפת,  השימוש  בפלטפורמות מבוססות בינה מלאכותית  כגון  GPT-4o    בהחלט חוסך זמן וגם מועיל , אבל לצרכי עיון מעמיקים, חקר, והתעמקות בסוגיה נתונה, יש כאן בעיה.  

והנה דוגמא אמיתית מהימים האחרונים :

 ביקשתי מכל כלי ה-AI  הנ"ל לבדוק סוגיה חינוכית הקשורה לעומס מטלות  בקורס או בכיתה שמרצים או מורים נוהגים לתת בסביבת  למידה מסוג LMS  ( כגון מוודל או גוגל קלאסרום ) והנה להפתעתי מרבית מקורות המידע הפדגוגיים והמחקרים המצוטטים ע"י מאגר ERIC בחינוך כלל לא מוזכרים .

ERIC (מרכז מידע על משאבי חינוך)

חוזקות: מציע משאבים נרחבים בספרות החינוך, כולל דוחות מחקר ומאמרים כתב עת.

 הנה מה שכתבתי לפני כחודש בסקירה שלי "עוזר המחקר האישי ג'ימיני של גוגל : הערכה מבחינה מידענית ומחקרית"

ממצאי המחקר שקיבלתי על הנושאים הנחקרים ( השלכות פלטפורמות LMS על מוטיבציה של סטודנטים  ללמידה באוניברסיטה ובמכללות , השפעות  פלטפורמות LMS על מוטיבציה של תלמידי תיכון)  היו בהחלט טובים, אבל בעיקר למי שלא עוסק בנושא ולמישהו שלא התחיל עדיין להתעמק ולחקור הנושא )  .

קיבלתי הרבה ממצאים מעניינים ואפילו שאלות מחקר בהחלט ממוקדות  מתוך אתרי אינטרנט , אבל לא מתוך מאגרי מידע אקדמאיים שיש בהם חומת תשלום ( כגון EBSCOhost  Elsevier or ScienceDirect)

להפתעתי , אפילו דליית מידע מתוך  מאגר Google Scholar שאין לו חומת תשלום  לא התבצעה  במהלך החיפוש בפלטפורמת  PERPLEXITY !!וגם לא בכל הגרסאות של  CHATGPT

קישור

האם התוספים של  ChatGPT  פותרים את הבעיה , בדקתי . רק באופן חלקי למדי .

ChatGPT Plugins for Exploring Academic Papers

 מאגרי מידע מתחילים להציע בעצמם מענה מבוסס AI

 בינתיים , מאגרי מידע כגון  DIMENSIONS  פיתחו בעצמם יכולות דליית מידע מבוססות AI  וסיכומים מבוססי AI  שהם בעצמם נותנים מענה מעולה לעיון וחקר מעמיקים יותר ( קישור) .

 גם מאגר המידע Semantic Scholar הולך ומשכלל את יכולות דליית המידע באמצעות AI  . חוזקות: כלי המופעל על ידי בינה מלאכותית המציע יכולות חיפוש מתקדמות והדגשות מושגי מפתח במאמרים ( קישור)

AI-powered tools such as Elicit

התקדמות הבינה המלאכותית כמנוע חיפוש מאפשרת לאפליקציות כמו ELICIT ליעל ולדייק את מלאכת איתור המאמרים בתחום האקדמי. האפליקציה, שהינה חינמית וכרוכה ברישום בלבד, אינה רק כלי לכתיבת תשובות לשאלות מחקר כדוגמת ChatGPT, אלא היא גם כלי לאיתור מקורות המידע האקדמיים עליהם מבוססות התשובות. כוחו של הכלי טמון ביכולתו לאגם את המידע מהמאמרים שאותרו וליצור בסיס לסקירת הספרות.

באמצעות מנגנון מבוסס בינה מלאכותית, Elicit   מאפשרת לשאול שאלות ולקבל תשובות מ -175 מיליון מאמרי מחקר.

פיצ'ר חדש נוסף לאחרונה ל- Elicit, מנוע חיפוש מבוסס בינה מלאכותית שבאמצעותו ניתן לחפש מאמרים אקדמיים באמצעות כתיבת שאלת מחקר.

הפיצ'ר החדש שהתווסף לאפשרויות הסינון, הוא סינון המאמרים לפי דירוג כתבי העת בהם הם מתפרסמים. הדירוג מבוסס על-פי ה- SJR (Scimago Journal Ranking).

ב- Elicit מקווים כי המסנן החדש הזה יסייע למשתמש למצוא מאמרים רלוונטיים יותר, בין אם הוא מתמקד רק בפרסומים המתפרסמים בכ"ע מהשורה הראשונה וכן אם המשתמש בוחן מגוון רחב יותר של הספרות המחקרית בשדה המחקר שלו.

מקור המידע

 הרפרנסים המתקבלים הם מהימנים. ניתן לשמור רשימות, לראות תקצירים של המאמרים ולהמשיך לחפש לפי הרפרנסים שמצאנו רלוונטיים. לאחרונה נוספו פונקציות בטא למשתמשים נבחרים, והן כוללות סיכום של חיפוש מאמרים (מתבסס על 8 מאמרים מובילים), סיכום קבצי PDF (עד 100 קבצים) לכדי טבלה, זיהוי תמות במאמרים שעלו בחיפוש. הפונקציות החדשות מתוכננות להיפתח בהדרגה לכל המשתמשים והן יהיו בתשלום

· · · ·

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *