התחדשות הלימודים בבתי הספר התיכוניים: להתמודד עם 3 אתגרים דיגיטליים

252
  • ניהול נכון של מרחבי כיתה דיגיטליים
  • גישת BYOD כן או לא ?
  • שילוב סמארטפונים בכיתה, כן או לא ?

ניהול נכון של מרחבי כיתה דיגיטליים

יש חשיבות על שמירת האיזון בהפעלת תלמידים באמצעות מרחב הכיתה הדיגיטלי , מתוך ראיונות עם קבוצות המיקוד של התלמידים שאני מראיין כבר כמה שנים , מצאתי כי יש חוסר איזון בולט בהפעלת המרחב הכיתתי הדיגיטלי בגוגל קלאסרום וגם במוודל  וגם בטימס, חלק מהמורים נוטים לייצור הרבה מאד מטלות מקוונות לתלמידים באמצעות המרחב הדיגיטלי ופחות להשתמש בו ללמידה דיגיטלית כגון העלאת סרטני וידאו או רב-שיח כיתתי בפורום .  סביבה לימודית מקוונת כמו גוגל לא נועדה במקור להפחית את המוטיבציה של התלמידים ללמידה אלא להגבירה והעלאת מטלות מקוונות רבות מדי בוודאי לא תורמת לכך.

"הכלי תוכנן במטרה לעזור למורים לתקשר בקלות עם תלמידיהם".

Virtual Discussions in Google classroom : Teachers can invite students to answer question-driven discussions and respond to classmates. Comments on google docs enable a two-way discussion, as teachers can give feedback to students; which is a great way to keep students engaged, especially when you can’t see them. Teachers can manage the discussions by choosing to mute some individual students from posting or commenting.

דיונים מקוונים בגוגל קלאסרום : מורים יכולים להזמין תלמידים לענות על דיונים מקוונים מונעי שאלות מנחות  ולהגיב לחברים לכיתה. הערות על מסמכי  google docs מאפשרות דיון דו-כיווני, שכן מורים יכולים לתת משוב לתלמידים; שזו דרך מצוינת לשמור על מעורבות התלמידים, במיוחד כאשר אינך יכול לראות אותם. מורים יכולים לנהל את הדיונים  המקוונים  גם על ידי בחירה להשתיק כמה תלמידים בודדים מלפרסם או להגיב.

 מקור

ראו גם :

Post to the class stream – Computer – Classroom Help

ראו גם :

מרחב למידה דיגיטלי כיתתי : מֶרְכַּז יֶדַע יִשּׂוּמִי (קישור)

 ראו גם :

גוגל קלאסרום – Google Classroom | למידה משולבת דיגיטל

קלאסרום יצירת כיתה

הדגמה  כיצד יוצרים מרחב לימוד בקלאסרום

ראו גם :

איך להיות מחנכת דיגיטלית?

ראו גם :

פתרון בעיות ב-Classroom (למורים)

 ראו גם :

מסע דיגיטלי ב – Google Classroom – מתנה לתחילת שנה

עירית מרחב  ( מורה לאנגלית, רכזת ומדריכת תקשוב בבתי ספר, מנצלת את הטכנולוגיה כדי שתלמידיי (ומורותיהן) יגלו עולם חדש, ייהנו מהלמידה וייצרו ידע חדש בכיף. משתמשת בכלי גוגל תדיר,)

אחד הדברים החשובים בלמידה היברידית, אשר יכולה להתקיים בכל מקום ובכל זמן (גם אם אנחנו היום בכיתה ומחר פתאום בבידוד, ללא התראה), היא סביבת למידה דיגיטלית טובה, שבה מתנהל הידע, התקשורת בין המורה לתלמידים והתלמידות, ההגשות, המשימות ותהליכי הלמידה הא-סינכרוניים. שתי סביבות הלמידה המובילות בארץ בבתי הספר הן גוגל ומיקרוסופט.

לכל מי שעובד.ת עם גוגל קלאסרום – הכנתי עבורי ועבורכם "מסע דיגיטלי ללומד.ת העצמאי.ת". אלו למעשה הנחיות ליצירת קלאסרום שדרכה התלמידות והתלמידים יתנסו באופן כמעט עצמאי וילמדו להשתמש בסביבה הדיגיטלית. כן, פשוט להעתיק את הפוסטים, להזמין את התלמידות.ים לכיתה – ושהם, בעצמם, יעברו משימה משימה בלמידה עצמאית ויסיימו מיומנים בקלאסרום. אה, והם גם מקבלים נקודות על כל משימה שהם משלימים, כך שיש אפקט משחקי שהוא תמיד רצוי.

קישור לסקירה המלאה של עירית מרחב ( קישור)

ראו גם :

מרחב למידה דיגיטלי כיתתי : הבית הדיגיטלי של הכיתה , דגמים וחידושים, תמונת מצב 2022

ראו גם :

גוגל  השיקה לאחרונה תכונות חדשות שיאפשרו למורים להוסיף שאלות לסרטוני היוטיוב הכלולים בשיעור, כדי לחדד ולכוון את התלמידים לפרטים החשובים כבר בזמן הצפייה בסרטון.

Questions on Videos in Google Classroom

השילוב בין גוגל סייטס ובין גוגל קלאסרום מסייע רבות לתלמידים

המורה אליס קלר , אחת המורות המנוסות ביותר בהוראה מקוונת בארה"ב היא משתמשת ותיקה בגוגל קלאסרום , ובכל זאת הרגישה כי חסר לה עוגן יציב יותר אליו אפשר לקשור את "ספינת " גוגל קלאסרום . לכן , היא בנתה באמצעות גוגל סייטס אתר אינטרנט המקושר לגוגל קלאסרום והוא מקל מאד על התלמידים למצוא את חומרי הלמידה והמשימות הדרושים להם במהלך ההתמודדות בתוך הגוגל קלאסרום ..

לסקירה המלאה באתר "דע וסקרנות דיגיטלית"

ב . גישת "BYOD" כן או לא ?

המונח "BYOD" נטבע לראשונה בעולם הארגוני לפני מספר שנים, כאשר חברות מאפשרות לעובדים להשתמש במחשבים הניידים האישיים שלהם, סמארטפונים, טאבלטים ומכשירים ניידים אחרים במקום העבודה. עם זאת, מאז הוא החל להתפשט במגזר החינוך בעולם  עם מספר הולך וגדל של בתי ספר ברחבי העולם שבוחרים ליישם מדיניות BYOD משלהם.

בתי ספר רבים ניהלו בעבר, מדיניות של איסור שימוש במכשירים ניידים בכיתה. מאידך, בשנה האחרונה מתפתחת מגמה הפוכה המאפשרת הבאת מכשירים ניידים אישיים לבית הספר ואף מעודדת את השימוש בהם לצורכי הוראה ולמידה.  ישנה עלייה מתמדת במספר התלמידים ועובדי ההוראה המביאים ומשתמשים במכשירים ניידים אל בית הספר, כפי שנצפה במדינות מערביות .

כאשר מחשבים ניידים ומכשירים ניידים הפכו לשימוש נרחב יותר בכיתה, הפופולריות של תוכניות BYOD  עלתה משמעותית . כיום מדובר על היקף של כמעט 30% מבתי הספר בארה"ב , אוסטרליה , ניו זילנד ומדינות סקנדינביה אשר יזמו תוכניות BYOD לכל תלמידי בתי הספר .

"BYOD"

מתקיימות 2 מגמות :

  1. ביה"ס רוכש במרוכז את המחשבים הניידים ( במחיר מוזל למדי ) וההורים משלמים , בממוצע, כל משפחה משלמת כ175 דולר לשנה בארה"ב כולל אחריות ל3 שנים על המחשבים הניידים . לרוב מדובר במחשבי כרומבוק .
  2. התלמידים מביאים מהבית אייפדים או טאבלטים משלהם .

להפיכת בית הספר למסגרת תומכת בBYOD עשויות להיות השלכות גם לתפקיד המורה ולמבנה הכיתה. לשימוש במכשירים ניידים יש את הפוטנציאל לעבודה אישית והפיכת התלמיד לחוקר ולומד עצמאי, בעוד המורה מלווה ומנחה את התהליך אותו עובר התלמיד.

היום כבר פועלים בארה"ב , נורבגיה ואוסטרליה הרבה בתי ספר אשר פועלים כסביבות BYOD, כאשר השימוש במכשירים ניידים בהם הוא חלק בלתי נפרד מהשגרה הלימודית בהם.

ראו סקירה שכתבתי לאחרונה על חטיבת ביניים בישראל המיישמת בהצלחה את גישת "BYOD"

מודל BYOD : למידה עם מחשב אישי לכל תלמיד בביה"ס שז"ר ( קישור)

ג. שילוב סמארטפונים בכיתה, כן או לא ?

בסקירה שלפניכם ריכזתי מחקרים מעודכנים והתפתחויות בנושא ברחבי העולם ובסוף הסקירה גם דיווחים קודמים שלי ושל אחרים בנושא שילוב סמארטפונים בכיתה. יכול להיות שבעוד 50 שנים הנושא הזה כבר יעורר גיחוך , כמו האיסור של משרדי חינוך לפני 26 שנה לאסור על אינטרנט בכיתות הלימוד !

קישור

· · · · ·

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *