מודל BYOD : למידה עם מחשב אישי לכל תלמיד בביה"ס שז"ר

419

אבי גרצמן , מנהל חט”ב שז”ר כפ”ס 

הקדמת עורך האתר , עמי סלנט, מידען ואיש חינוך  

כבר כמה שנים אני עוקב מרחוק ומקרוב אחר היוזמות והחדשנות של המורה אבי גרצמן , לפני 5 שנים הוא יזם את מיזם הלמידה המתוקשבת בכיתה באמצעות רשת חברתית והפעיל אותה בהצלחה . מיזם  מחברת מחברת בפייסבוק הופעל והוטמע בביה"ס שז"ר כל הזמן במקום הZOOM ,  המוודל והגוגל קלאסרום המתישים את התלמידים ( קישור לסקירה ) .

כיום , לאחר שנתמנה כמנהל חטיבת הביניים שז"ר בכפר סבא המשיך אבי גרצמן לטפח ולהעמיק את החדשנות הפדגוגית ויזם את יישום הלמידה עם מחשב אישי לכל תלמיד בביה"ס.

התלמידים בחטיבת הביניים שז"ר בכפר סבא לוקחים איתם את המחשבים הניידים אל הכיתה  ולמרחבי הלמידה בביה"ס כל יום ומחזירים בילקוט הביתה להמשך העבודה והתרגול . 

ההיבט הפדגוגי 

"אנחנו נמצאים בסביבה שהיא סביבה מתוקשבת כל הזמן כל היום כמעט 24/7 ביה"ס  לא יכול להישאר מאחור . בית ספר לא יכול ללמד כמו שהוא לימד בשנת 64 או 74 54 וגם והסביבה המתוקשבת חייבת להיות בכל מקום בבית ספר בכיתה במסדרון במרחבים …

אני תמיד אומר כמורה שנכנס לכיתה אם אין לתלמידים מחשב אני מרגיש אזוק כי למעשה הדרך שבה אנחנו מרגישים את המידע מציגים את המידע מקנים מיומנויות חייב להתכתב עם המציאות לא במקום של בואו נתכנס ונאפשר את הטיקטוק לכיתה.  לא זו הכוונה אלא לתת לו את האפשרות לקבל את המידע ולהנגיש את המידע בצורה אחרת שמשדרגת את הפדגוגיה ובחרתי פה דוגמה אחת ויש הרבה מאוד דוגמאות,  למשל , איך אפשר ללמד היסטוריה בסביבה שהיא מתוקשבת בסביבה של שכבות מידע על שכבות מידע:  ילד יכול להיכנס לשיעור או ליחידת הוראה בנושא לדוגמא "עבדות " ולהיכנס אל  מסך מחשב  שמזמין אותו גם לפרטי מידע שקשורים לתוכן הלימוד גם לתוכן כתוב גם לתוכן שהוא מצולם,  תוכן שבעצם מאפשר לו להוסיף שכבות בעצמו מעבר לספרי לימוד או על בסיס סביבות לימוד מתוקשבות אחרות .  זו דוגמה אחת איך התלמיד יכול לקבל את המידע בצורה מאוד מאוד מסקרנת  ונגישה שמזמינה אותו גם לידע שמגביר עניין וסקרנות ,  מידע שהוא יכול לקרוא בעצמו או בשיעור וגם לסרטון שהוא נחשף אליו באינטרנט גם לשאילת שאלות או משימה מפעילה .

באמצעות  המחשב הנייד הוא צריך ללכת ובעצמו לייצר משימה שמזמינה אותו גם לחקר גם ליצירה גם לפתח את הסקרנות , גם לתרגול גם להשערה מעמיקה במקרה הזה ."

"לדוגמא , לקחנו פורמט שמי שקורא עיתונים היסטוריים באינטרנט גם צריך לבצע חקר בסביבה של דיגיטלית וגם להציג את המידע שחקר ומצא עם כל סוגי אמצעים מתוקשבים שהוא מפעיל , והתוצר הוא  תוצר דיגיטלי משמעותי וההוראה מזמינה אותו לבצע עבודה שהיא דיגיטלית לבסס שכבות מידע שיש שם גם תמונה וגם סרטון וגם ציור והוראות של המשימה מתכתבות עם היכולת לבנות שכבות או רבדים של מידע בצורה ברורה ומעניינת אבל זו רק דוגמה אחת ככה שבחרתי להציג.  יש עוד כמובן הרבה דוגמאות אז הרעיון הוא בעצם גם ללמד אחרת ובעיקר ללמוד אחרת ולאפשר למורים לייצר סביבות מתוקשבות להפעלה . בביה"ס שז"ר הסביבות הן מתוקשבות גם עבור התלמידים וגם עבור המורים .  אנחנו מדברים על  ריבוי סביבות , לא סביבה אחת . לא לאפשר להם ללמוד רק באופק של מט"ח או רק במודל או  רק בקלאסרום אלא כמדיניות שמטפחת למידה שהיא רבת סביבות  בהן  נדרשים התלמידים לפעול .

בעבודת המורים הם יכולים ללמד אחרת : יכולים לחלק את העבודה בצורה דיפרנציאלית אמיתית עם חלוקה של משימות עם חלוקה של קשב שתלמידים יכולים לעבוד לא רק בכיתה אלא גם במרחבי למידה כי הכלי המתוקשב הוא המחשב הנייד שלהם . המחשב  הנייד  הולך איתם מהכיתה אל המסדרון אל מרחב אחר אל חדר מחשבים כזה או אחר.  זה נותן הרבה מאוד גמישות בתכנון של ההוראה שלנו ובדרך שבה אנחנו ניגשים כך בביה"ס,  זה היה רק טעימה קצת מהפן הפדגוגי.

ההיבט הארגוני

"להרבה משפחות יש מחשבים בבית , אנחנו מציגים להורים מה הדרישה :  מחשב שיכול לעבוד בסביבה של אופיס בסביבה של אינטרנט וסוללה המחזיקה בין ארבע לחמש שעות ומי שיש לו את המכשיר הזה או שרוצה לקנות בעצמו . בדרך כלל 50% מההורים כן רוכשים באמצעות רכישה מרוכזת כאשר בדרך כלל מציעים מחשב נייד לתלמיד עד 2000  ₪ וגם מציעים אפשרויות לשדרוג כך שמי שרוצה לשדרג גם יכול  .

בעזרת צוותי ההורים המנוסים אנו מוצאים ספק מחשבים שיהיה נוח לעבוד אתו . גם ברמת האמינות וגם ברמת המדיות של אספקה . כל הדברים האלה צריכים לקרות בחטיבת ביניים בתחילת השנה , בחודש ספטמבר . ביה"ס גם תורם כ10 מחשבים למקרים של משפחות שאין להן יכולת כלכלית. "

מקור וקרדיט : כינוס , מחוז המרכז , יוני 2024

 ראו גם :

יש לכם מושג איך נראה בית ספר מבפנים בימינו?

קישור

ראו גם :

התרחבות המשמעותית של תוכניות BYOD בבתי הספר בעולם

קישור

· · · · ·

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *