אודות הכותב :
ליאור איזנברג, מורה לאנגלית בתיכון אלון רמת השרון, מנחה קהילות מקצועיות לומדות, ומעביר השתלמויות יישומי במ"י לצוותי הוראה. הוא חוקר פרקטיקות מיטביות לשילוב במ"י בתהליכי למידה, הוראה והערכה במרכז לחינוך טכנולוגי ומדעי של אוניברסיטת תל אביב במסגרת פרויקט AI-EmpaTe של תוכנית ארסמוס.
דף הפייסבוק של ליאור איזנברג : יישומי בינה מלאכותית בהוראה)
"המבחן יהיה על מה שלמדנו בכיתה?"
“השאלה הזאת, ששמעתי עשרות פעמים, נשאלה בתמימות בסוף השנה שעברה אחרי שלימדתי פואמה (לא פשוטה), והציקה לי כל הקיץ. היא גרמה לי לחשוב על הפער הזה, שלפעמים נוצר, בין מה שאנחנו המורים מעבירים בכיתה לבין מה שהתלמידות והתלמידים קולטים ומצליחים לתרגל לקראת מבחן. חשבתי לעצמי שאני חייב לרתום את הטכנולוגיה לגשר על הפער.”
אז השנה החלטתי לעשות עם זה משהו.
פרקטיקה חדשה שנכנסה אצלי לכל הכיתות:
בכל שיעור, אני מצמיד לעצמי רמקול דש קטן ומקליט את עצמי (זה עובד גם עם טלפון נייד פשוט). אחרי השיעור, אני מעלה את קובץ האודיו למודל שפה וברגע מקבל תמלול מלא של כל מה שאמרתי והסברתי.
את התמלול הנקי הזה אני מעלה כמקור מידע לNotebookLM.
ומה קורה אז? הכיתה מקבלת מאגר ידע חי, נושם ומדויק של השיעור עצמו. במקום לקרוא סיכומים יבשים, הם יכולים "לשוחח" עם השיעור, לשאול את הנוטבוק שאלות, לבקש סיכומים, לתרגל מושגים, להקשיב / לצפות בהסכתים – והכל מבוסס בדיוק על מה שנאמר בכיתה.
וכאן הקסם האמיתי מתחיל. תמלול השיעור לא עומד לבדו, הוא מצטרף לשאר המקורות שכבר העליתי – מאמרים, סרטונים, מצגות וטקסטים נוספים. כך הכיתה יכולה לא רק לתרגל את מה שנלמד, אלא גם להצליב מידע, לשאול שאלות שמשלבות בין ההסבר שלי בכיתה לבין מאמר חיצוני, ולהגיע להבנה רחבה ועמוקה הרבה יותר. המטרה היא לא ללמוד רק את מה שהיה בשיעור, אלא להשתמש בשיעור כעוגן לחקירה מקיפה יותר של הנושא.
החיבור לנוטבוק היה טבעי. גם ככה אני משתמש בו בלי סוף, הוא כבר מאושר לשימוש ומשולב בגוגל קלאסרום וקיבל לאחרונה שדרוגים מעולים. עכשיו הוא מקור מידע איכותי וממוקד עוד יותר עבור הכיתות שלי.
ודגש חשוב: אני מקליט רק את עצמי. שום מידע אישי, ובטח שלא שמות של תלמידות ותלמידים, לא נכנס להקלטה. פרטיות מעל הכל.
אז בפעם הבאה שישאלו אותי האם המבחן יהיה על החומר מהכיתה, התשובה שלי תהיה לא רק "כן", אלא "בטח, והנה כל מה שלמדנו בכיתה, לצד מקורות נוספים, זמין לך לחקירה ותרגול."
ראו גם :
NotebookLM של גוגל : פרקי הדרכה למורים, וחידושים אחרונים, ספטמבר 2025
המדריך השלם לNotebookLM ( נכתב ע"י Maayan Sayag )



