מאת: עמי סלנט , מידען ואיש חינוך
סיימתי לקרוא את הספר החדש של ד"ר לימור ליבוביץ , דור הAI: חינוך ילדים בעולם של בינה מלאכותית . 2025
בעידן של שינויים מהירים ובלתי צפויים, ספר מעמיק זה מספק מפת דרכים מעשית להכנת ילדינו לעולם שבו בינה מלאכותית אינה רק כלי, אלא שותפה ליצירה, לעבודה ואפילו לחיים.
זהו הספר המרתק והמעמיק ביותר שנכתב עד כה על בינה מלאכותית וחינוך .
מחברת הספר, ד"ר לימור ליבוביץ , פיתחה את הקורס הייחודי "בינה בכיתה", שנועד להכשיר מחנכים להוביל שינוי מהותי באמצעות בינה מלאכותית ויזמות.
הספר החדש שלה מציג את השיטה הזו, פורש חזון רחב לעתיד החינוך, ומניח יסודות לשיח על העקרונות המרכזיים, ועל הפעולות הדחופות הנדרשות היום כדי להבטיח לילדינו עתיד של חוסן ושגשוג בעידן החדש.
ד"ר לימור ליבוביץ היא מומחית מובילה בפדגוגיה, בטכנולוגיה ובחדשנות, עם יותר משלושה עשורים של ניסיון בעולם החינוך, וכעשרים שנה כותבת בבלוג המצליח שלה, "חינוך ליצירתיות". כיועצת לבתי ספר ולמובילי חינוך, ד"ר לימור ליבוביץ משלבת ראייה חדשנית לפיתוח כלי חשיבה מתקדמים, לשיפור תהליכי למידה. כיום עובדת במו״פ במשרד החינוך בייעוץ לפיתוח תוכן לכשירות בינה מלאכותית לתלמידים ולמורים.
סקירת הספר החדש של ד"ר לימור ליבוביץ
בפרק הראשון המציאות השתנתה מותק , המכונות הגיעו מציגה ד"ר לימור ליבוביץ את השינוי שהביאה איתה הכניסה המהירה של הבינה המלאכותית הגנרטיבית והיא עוסקת בשאלות מהותיות כמו איך השינויים הללו משפיעים על הילדים שלנו ועל חיינו כהורים ומחנכים ?
כיצד נוכל להתכונן לעתיד שבו הטכנולוגיה משמשת תפקיד מרכזי כל כך?
האם הבינה המלאכותית היא איום על עולם התעסוקה שאנו מכירים או אולי היא פותחת בפנינו ובעיקר עבור הילדים שלנו הזדמנויות חדשות ומרתקות ?
אילו שינויים חברתיים עומדים בפנינו ? וכיצד נוכל להכין את הדור הבא להתמודד עם אתגרי העידן החדש ?
מה למדתי ומה השכלתי בפרק זה :
כותבת ד"ר לימור ליבוביץ בספרה החשוב על סוגיית " חינוך וביקורתיות" “כמו בתחומים אחרים , גם במערכת החינוך יש מקום לשימוש במודלי שפה גדולים , אך חשוב להכיר את המגבלות שלהם . כאשר משולבים כלים כאלו בתהליכי הלימוד , יש לעודד תלמידים ומחנכים לא רק להשתמש בכלים הללו , אלא גם לבחון את התשובות ולוודא שהן מדויקות . יתרה מכך, המחנכים יכולים לנצל את ההזיות של המודלים ככלי לימוד והעמקה ע"י התלמידים , על ידי הצגת טעויות והזיות שנעשו ע"י המודלים , הם יכולים לעודד את התלמידים לפתח חשיבה ביקורתית וללמוד כיצד להצליב מידע עם מקורות נוספים”
ד"ר לימור ליבוביץ מציעה בספרה המעמיק מספר אסטרטגיות פשוטות שיכולות להנחות אותנו ואת הלומדים לפעול בצורה זהירה ואחראית מול מודל השפה :
בדיקת תשובות ראשוניות – יש לוודא שהמודל מספק תשובות נכונות ומדוייקות כבר מההתחלה , שכן התשובות הראשוניות ישפיעו על מהלך האינטראקציה בהמשך.
ביקורת על שיחות ממושכות – ככל שהשיחה עם המודל נמשכת זמן רב יותר , ישנה סבירות מוגברת לשגיאות . לכן, יש להימנע מהסתמכות יתר על תשובות קודמות ולעצור מדי פעם כדי לבחון מחדש את התשובות.
ניסוח פרומפטים ברורים וממוקדים – שימוש בפרומפטים ממוקדים יכול לסייע בהפחתת טעויות ובמניעת חרטוטים של מודל השפה .
וידוא הצלבת מידע – יש לוודא את אמיתות המידע ע"י השוואה עם מקורות חיצוניים מהימנים , בעיקר כשמדובר בנושאים רגישים או מסובכים .
כמו כן , שיטת " יצירה באמצעות איחזור" RAG – retrieval augmented generation מספקת פתרון יעיל יותר להתמודדות עם הזיות הבינה המלאכותית. . בשיטה זו אפשר לתת למודל השפה גישה למסמכים או קבצים ספציפיים, ובמקום להסתמך על המידע הכללי שעליו הוא אומן, המודל ישלוף מידע רלוונטי מהקבצים המסוימים שסופקו לו. כך ניתן לשפר את הדיוק ולהפחית את הסיכון לתשובות מוטעות או לא מעודכנות . דוגמא לאסטרטגיה זו היא היישום NotebooKLM של חברת גוגל שמובנה כך שהוא שולף מידע רק מהמקורות שהמשתמש מספק לו , ובכך משפר את דיוק התשובות.
שילוב של אסטרטגיות אלו יאפשר למשתמשים ובראש ובראשונה הלומדים להתמודד בצורה מושכלת עם המידע שמודלי שפה גדולים מייצרים ולהקטין את הסיכונים שנובעים מהזיות מכונה בבינה המלאכותית.
בפרק השני זה הזמן להגיב ! מודל פעולה לטובת דור האלפא ( הילדים שנולדו בין השנים 2010-2025 ) סוקרת ד"ר לימור ליבוביץ איך התמודדנו כחברה עם המהפכות הקודמות ומה אפשר ללמוד מכך אל מול המהפכה הנוכחית של הבינה המלאכותית.
בפרק השלישי מודל הוליסטי לפיתוח אנטי-שבירות בעידן המכונות מגבשת ד"ר לימור ליבוביץ את הערכים המרכזיים שעלינו לשמר בעידן הבינה המלאכותית , ועל המיומנויות שעלינו לפתח כדי להתמודד בהצלחה עם השינויים המהירים שמביאה הטכנולוגיה.
האם פיתוח כשירות בינה מלאכותית מספיק כיום או בנוסף לה נדרשות יצירתיות ומיומנויות חברתיות כדי לשגשג בעולם החדש ?
אילו עקרונות עלינו לאמץ היום כדי להגיב ביעילות לשינויים המהפכניים של העידן החדש על מנת להכין את הדור הבא שיוכל להתמודד היטב עם האתגרים הרבים שנכונו להם ?
מה למדתי בפרק זה:
ד"ר לימור ליבוביץ מציעה בפרק זה להתמקד בשלושה עקרונות לפעולה בעידן הבינה המלאכותית : יזמות, ביקורתיות ולמידה מתמדת. . חשוב לפתח כישורים המתאימים לעידן החדש כגון כשירות בינה מלאכותית , יצירתיות ומיומנויות חברתיות .
לבינה מלאכותית יש פוטנציאל אדיר ללמידה מותאמת אישית ובכך היא יכולה להשפיע לטובה על עיצוב יכולותיהם הקוגניטיביות של הלומדים .
ההתקדמות בתחומי הבינה המלאכותית יכולה לסייע לבנות תכני למידה מותאמים אישית ואינטראקטיביים באופן קל ומהיר באמצעות כלי בינה מלאכותית. ד"ר לימור ליבוביץ מפרטת בפרק זה שורה של תוכנות חדשניות מבוססות בינה מלאכותית היכולות לייצור תכנים לימודיים מותאמים אישית ללמידה פעילה של תלמידים . תוכנת nolej.io לדוגמא , מסוגלת להפוך חומרים קיימים כמו ספרי לימוד , סרטונים ומשאבי מדיה לחומר לימודי אינטראקטיבי ומעורר עניין , בכך שהיא מאפשרת למידה דינמית ומותאמת אישית.
שתי התוכנות הללו לא רק מספקות תוכן , אלא יוצרות סביבה לימודית שמאפשרת למורים לבנות חוויות למידה מותאמות אישית ואינטראקטיבית בקלות ובמהירות , המותאמות לצרכים הייחודיים של כל תלמיד .
הכלי של גוגל notebooKLM יכול לשמש עוזר מחקר אינטראקטיבי לתלמידים המעבדים מחקרים ממקורות שונים ורוצים להעמיק בהם . יישום זה מסייע בלימוד , באיסוף ובסיכום של מקורות מידע .
בפרק הרביעי כך נשפיע על המציאות – אומה של יזמים מציגה בפנינו ד"ר לימור ליבוביץ יישומים קונקרטיים של מודל הפעולה שהוצג בפרק השלישי וגם מיזמים חדשניים שפותחו ע"י אנשי חינוך. באמצעות מורים יזמים אלה מציגה בפנינו ד"ר לימור ליבוביץ בספרה החשוב דרכים לרתום את הבינה המלאכותית לשיפור החינוך בצורה מעשית.
אילו מיזמים חדשניים שפותחו ע"י אנשי חינוך יצליחו להוביל לקראת שינוי משמעותי בשטח? מה אפשר ללמוד מהיוזמות הללו ? ואילו אתגרים עדיין ניצבים בפנינו ?
האם הבינה המלאכותית תסייע בפיתוח מיומנויות חברתיות ורגשיות בקרב תלמידים?
מתוך היכרות זו מובילה אותנו ד"ר לימור ליבוביץ לשאלות החשובות – האם אנשי החינוך באמת יכולים להיות היזמים שישפיעו על המציאות ויעצבו עתיד חינוכי טוב יותר באמצעות בינה מלאכותית? וגם – אילו כלים ותובנות יוכלו לסייע להם להפוך את השינוי הזה למציאות ?
מה למדתי והשכלתי מפרק זה :
זהו הפרק החשוב ביותר בספר . בפרק זה, המבוסס על מחקר פעולה בקורס "בינה בכיתה" מתארת ד"ר לימור ליבוביץ בהרחבה עוד עשרות רבות של פרוייקטים חינוכיים שפיתחו מורים למתמטיקה , ללשון , מחנכים ומורים לאנגלית תוך התבססות על בוטים של AI. למדתי רבות על היוזמות החדשניות של מורים המנסים לפתח כלים דיגיטליים מבוססי AI..
כל המיזמים המתוארים בפרק זה פיתחו משתתפי הקורס " בינה בכיתה" שמעבירה בהצלחה בלתי רגילה ד"ר לימור ליבוביץ .
במיזמים כמו "למידה קולית" " קורא לי" ו"עברית עולמית" המורים השתמשו בבינה מלאכותית כדי להתאים לתלמידים את התכנים לקידום כישורי שפה. מיזמים אלו התמקדו בהנגשת החומר הלימודי ובסיוע לתלמידים להתקדם בקצב שלהם , תוך מתן תמיכה לימודית דינמית .
המיזם Easy Essay Check של מורות לאנגלית בתיכון , נועד להתמודד עם האתגר של השקעת זמן רב בהערכת מטלות כתיבה , במיוחד בהכנת תלמידים לבחינות הבגרות . המורות לאנגלית מבלות שעות רבות בהערכת חיבורים , מה שפוגע באיכות ההערכה ככל שהעייפות משתלטת , במיוחד לאחר בדיקת מספר רב של עבודות . הפתרון המוצע הוא שימוש בכלי בינה מלאכותית כמו CHATGPT וגם Magicschool.ai המאפשרים למלא פרטים על המטלה ועל הקריטריונים הנדרשים והAI מספק משוב הכולל ציון סופי והערות על חוזקות וחולשות התלמיד, מה שמוביל לשיפור במטלה הבאה. המיזם החל כפיילוט שבו נבדקו 300 בחינות , וכעת המורות משוות בין הציונים שניתנו ידנית לבין אלו שהוענקו על ידי הAI . מסקנות הפיילוט יאפשרו לדייק את המיזם , וליישם אותו בשנת הלימודים הקרובה, מה שיקל משמעותית על עומס העבודה , וישפר את איכות ההערכה.
המיזם אישי להצלחה נועד לסייע למחנכים בכיתות מרובות תלמידים להכיר כל תלמיד במהירות וביעילות , כדי לחזק את האמפטיה וההבנה של תלמידיהם. הפתרון הוא הוא פיתוח בוט ייעודי באמצעות POE לסיוע בבניית תוכנית לימודים אישית , המבליט תכונות לשימור ולשיפור , ומסייע בקביעת מטרות לימודיות או חברתיות מציאותיות . הבוט פותח מתוך אפיון צרכים של המחנכים , ומאפשר להזין מידע רלוונטי על כל תלמיד , כדי ליצור פרופיל אישי ולפעול לטובתו בצורה מהירה ואפקטיבית. הפרוייקט כולל שלבים של ניסוי , שיפור ופיילט על קבוצות תלמידים , עד להטמעת הבוט בכיתות.
בפרק החמישי מה בעשור הבא ? מבט לתרחישי העתיד , בוחנת ד"ר לימור ליבוביץ בספרה המעמיק והמרתק תרחישי עתיד אפשריים בנוגע לחינוך בעידן הבינה המלאכותית ודנה בשאלה כיצד יכולים השינויים המהפכניים שחווינו כמו סגרי הקורונה ומלחמה להשפיע על מערכת החינוך ועל חיי ההורים והתלמידים בעשור הבא?
האם הבינה המלאכותית תהיה המפתח לחינוך מיטבי בעתיד או תערער אותו ?
קראתי את הספר בקורא הדיגיטלי שלי והורדתי את הספר הדיגיטלי מאתר " עברית"
כמו כן , ניתן לקרוא את הספר גם בספריה הדיגיטלית של מט"ח ,
דור ה-AI : חינוך ילדים בעולם של בינה מלאכותית – מטח
ראו גם :
תוכנית פותחים בוקר בערוץ 13. הספר ״דור ה-AI חינוך ילדים בעולם של בינה מלאכותית״ ד״ר לימור ליבוביץ.