סמארטפונים בכיתה: מחקרים ותמונת מצב, דצמבר 2024

430

גרסה מס 4 , 12 לדצמבר 2024

הקדמת עורך האתר " ידע וסקרנות דיגיטלית" ( עמי סלנט , מידען ואיש חינוך)

מזה יותר מעשור אני עוקב מקרוב ומרחוק אחרי הסוגיה של שילוב סמארפונים בכיתה . אני בקשר עם מורים מעולים בארץ ובעולם שחלקם אוסרים על שימוש בסמארטפונים בכיתה וחלקם משלבים אותם בהצלחה בלמידה דיגיטלית בכיתה ובבית.

בסקירה שלפניכם ריכזתי מחקרים מעודכנים והתפתחויות בנושא ברחבי העולם ….

יכול להיות שבעוד 50 שנים הנושא הזה כבר יעורר גיחוך , כמו האיסור של משרדי חינוך לפני 26 שנה לאסור על אינטרנט בכיתות הלימוד !

מבין כל השינויים הטכנולוגיים בחברה, הטלפונים החכמים הפכו לאחד החידושים המאומצים ביותר בחיי היום יום . בכיתה, לעומת זאת, תגובה מקובלת לטלפונים בידי התלמידים היא להחרים אותם!

פרדוקס בלתי צפוי: בגלל האיסור  של בתי הספר התלמידים משתמשים לעתים נדירות בטכנולוגיה ניידת בכיתה, ויתר על כן, אינם מצפים להשתמש בה בסביבת הכיתה הפורמלית, בעוד שמחוץ לכיתה הם מאמצים באופן מלא את היישומים החינוכיים של המדיה הניידת.

ללמוד מתמטיקה עם מכשיר נייד אישי בבית הספר: ניתוח רב-קבוצתי בלתי-תלוי של קבלה בקרב תלמידים ומורים

עיקרי הדברים:

● מחקר זה פונה למורים, מחנכים, מנהלים וקובעי מדיניות ומבקש להאיר את עיניהם בנוגע להשפעה הפוטנציאלית של למידת מתמטיקה עם מכשירים ניידים אישיים בבית הספר

● המדיניות של מרבית מערכות החינוך בעולם בנוגע ללמידה באמצעות מכשירים ניידים אישיים היא שלילית, ואף טכנופובית במידה מסוימת

● אולם, בבתי ספר בהם ניסו ללמוד בסיוע מכשירים ניידים אישיים נרשמו נתוני הצלחה מרשימים בדמות נוכחות מלאה, התקדמות בחומר, שיפור בממוצע ציונים ואף הצטיינות במבחן הפיז"ה

● תלמידים מחזיקים בעמדה חיובית מובהקת כלפי שימוש במכשירים ניידים בבית הספר וסבורים כי תהליכי הלמידה במתמטיקה יהיו פוריים יותר באמצעותם, יחסכו זמן, יגבירו תפוקה ויניעו להישגיות

● מורים מחזיקים בעמדה אמביוולנטית כלפי שימוש במכשירים ניידים אישיים בבית הספר, אך לא שוללים זאת על הסף, ומזהים שלל תרומות וסגולות פוטנציאליות

● מורים מודים כי רישות הכיתה בכלים דיגיטליים ניידים עשוי לייעל תהליכי בדיקת מטלות, למידה משותפת ומעקב אחר תלמידים ולסייע בהפחת מוטיבציה, באיתור מידע, בהבנת מקצועות ה-STEM ובשילוב משחקיות בחינוך

● אל מול דהרת הקדמה הטכנולוגית, קובעי המדיניות מחויבים להיפגש עם חוקרי חינוך וטכנולוגיה המצדדים בלמידה עם מכשירים ניידים אישיים בבית הספר ולשמוע את עמדתם, בטרם ישללו גישה זו על הסף

● בסדנאות פיתוח מקצועי בתחום של טכנולוגיה והוראה יש להציג למורים תיאוריות, מידע, כלים ומערכי שיעור המבוססים על למידה עם מכשירים ניידים אישיים, תוך הבהרה וחידוד נושאים כמו בטיחות דיגיטלית, אוריינות מידע, כלים דיגיטליים וקדמה טכנולוגית

● דור פרחי ההוראה הנוכחי והעתידי צריך להתמקצע בהוראה דיגיטלית, להכיר את היישומים הלימודיים הפופולריים ואת המשאבים המקוונים העומדים לרשותם

● מערכות חינוך צריכות להציב את הקדמה הטכנולוגית בבתי הספר בראש סדר העדיפויות ולוודא שלרשות המורים עומדים משאבים דיגיטליים מתקדמים

● אם וכאשר תותר הכנסת מכשירים ניידים אישיים לבתי הספר, הרפורמה תקרה כשיטת המשפך, דהיינו – החלטה שתתקבל על ידי קובעי המדיניות, תאושר על ידי המנהלים, תיושם בפועל על ידי המורים והמחנכים (שצריכים להיות ערוכים ונכונים לשעת השין) ותגובה על ידי התלמידים והוריהם

 מקור :

Jatileni, C. N., Havu-Nuutinen, S., Pöntinen, S., & Kukkonen, J. (2024). Learning mathematics with personal mobile devices in school: a multigroup invariance analysis of acceptance among students and teachers. Frontiers in Education75

פורסם ע"י פורטל מס"ע  08-12-2024

קראו עוד

איציק הופמן , מורה להיסטוריה

“כבר שנתיים שאני אוסף בתחילת כל שיעור את הטלפונים הסלולריים. זה לא אומר שהתלמידים לא משתמשים בהם לצרכים לימודיים (הם משתמשים הרבה), אבל בשאר הזמן – הבנתי שאין לנו כרגע סיכוי נגד המפלצת הזאת…”

מקור

מנשה לוי , איש חינוך, מורה ומנהל ביה"ס לשעבר

המאבק נגד הכנסת הסלולריים לבתי הספר הוא מאבק פתטי המזכיר לי במידה רבה את הלודיטים באנגליה בתחילת המאה ה – 19. כדאי להתחיל לרתום ולאמץ את הטכנולוגיות החדשות, כמו גם את הבינה המלאכותית, למערכת החינוך.

 מקור

מנשה לוי , עוד מחשבות על נושא שילוב סמארטפונים בכיתה

מנשה לוי , איש חינוך, מורה ומנהל ביה"ס לשעבר הוסיף כמה תובנות בעקבות פרסום הסקירה היום :

"אמנם ישנם לטעמי יתרונות רבים לשימוש בטלפונים חכמים ככלי עזר לימודי, והמלצתי מספר פעמים להנהלת משרד החינוך לתמוך בשילובם בהוראה ובלמידה בבתי הספר, אך חשוב להיות מודעים לחסרונות הטלפונים החכמים ולפעול לצמצום פוטנציאל ההפרעה והסחת הדעת בהם. המורים צריכים להעריך את האיכות של המידע הנמסר באמצעות הטלפונים החכמים ולהתמקד בפיתוח יישומונים לשימוש ייעודי בכיתות הלימוד ושילוב מטלות מקוונות בתכנית הלימודים כדי לסייע בהפיכתם של טלפונים חכמים לכלי עזר יעיל בלמידה. "

"החוליה המרכזית בשילוב נכון של הטלפונים החכמים בתהליכי הוראה ולמידה בבתי הספר היא המורים, ולכן משרד החינוך צריך להשקיע רבות בהכנתם ובהסרת ההתנגדות הטבעית של רבים מהם להכנסת הטלפונים החכמים שלחלק מהמורים הם מצטיירים כאיום על התפקיד המסורתי שלהם בכיתות הלימוד. לא יהיה מנוס למשל לשנות את התפקיד של המורים ממעבירי מידע למנטורים לתהליכי למידה לתלמידים."

"טלפונים חכמים ומכשירים דיגיטליים אחרים מביאים כל כך הרבה חוויות מעניינות לילדים ולמתבגרים שהם גורמים לבעיה רצינית: הם מפחיתים את העניין בכל צורות ההתנסות שאינן מבוססות מסך."

Jonathan Haidt ,  The Anxious Generation

המורה לאנגלית , חגית להב :

בכל רגע נתון שבו הטלפון משמש אותנו, בין אם לפעילות משחקית, אפליקציות ואתרים, חיפוש מידע, תרגום, או כרשמקול גרידא להקראות למשל, יש לזכור ולדעת שיש תלמידים שלא מסוגלים להתגבר על הפיתוי שבבריחה מהמשימה לאינטרנט, לווטסאפ, טיקטוק וכו. אני מוצאת, שהשימוש בטלפונים עד כמה שאנו נזקקים לו, הוא מסיח ומבריח מלמידה. באחוזים לדעתי מינימום 20% מתלמידי הכתה לא באמת עוסקים במשימה או פעילים למען מטרה לימודית שהוקצתה להם. גם כשהם באמת מגייסים מוטיבציה וריכוז ומתחילים, הקפיצה הראשונה של הודעת פופאפ, ווטסאפ, צפצוף של הודעות נכנסות … מבריחה אותם מהעיסוק במשימה.

היתרון העיקרי של  למידה באמצעות  פלאפונים/סמארטפונים בכיתה

  • למידה שיתופית: אפשרות לשתף מידע, לשאול שאלות וללמוד יחד עם אחרים.
  • למידה חקרנית ע"י התלמיד בעקבות הצגת נושא בלתי מוכר ע"י המורה

 מקור

למידת אנגלית תוך שימוש בסיפורי ילדים במכשירים ניידים

Cavus, Nadire; Ibrahim, Dogan. Learning English using children's stories in mobile devices. British Journal of Educational Technology, Mar2017, Vol. 48 Issue 2, p625-641.

מאמר זה מתאר את הפיתוח של אפליקציה אינטראקטיבית שניתן להשתמש בה בהוראת אנגלית כשפה שנייה תוך שימוש בסיפורי ילדים במכשירים ניידים.

מטרת מחקר ניסויי זה היא לגלות את הפוטנציאל של שימוש באפליקציה הניידת האינטראקטיבית שפותחה לשיפור מיומנויות למידה, כגון אוצר מלים, הגיה, הקשבה והבנה של הלומדים את השפה האנגלית ללא עזרת המורה.

החידוש במחקר המוצג במאמר זה הוא שימוש במנוע זיהוי דיבור (speech recognition) בטלפון הנייד כדי לזהות מילים הנאמרות על ידי הלומד בניסיון ללמד הגיה נכונה של מלים. הלמידה היא אינטראקטיבית ומתרחשת על גבי טלפון נייד.

במחקר ניסויי זה השתתפו 37 תלמידים שהתנדבו לכך. הופעל מערך "לפני-אחרי" (Pre-Test and Post-Test) כדי לגלות את יכולות הלמידה של התלמידים.

תוצאות המחקר הניסויי העידו בבירור שמיומנויות למידת האנגלית של תלמידים צעירים השתפרו יותר באופן מובהק סטטיסטית כתוצאה משימוש באפליקציה שפותחה בקבוצת הניסוי.

ניתן לסכם שהאפליקציה הניידת שפותחה ניתנת לשימוש ככלי לימודי להוראת אנגלית כשפה שנייה.

תלמידים צעירים המתעניינים בשיפור מיומנויות ההקשבה, אוצר המלים, ההבנה וההגייה שלהם תוך למידת אנגלית כשפה שנייה ימצאו את האפליקציה הניידת הזו כמהנה ושימושית.

מקור וקרדיט :

פורטל מס"ע

לילדים היו תוצאות טובות יותר במבחני מתמטיקה או אוריינות כשהם השתמשו במכשירים ניידים לשיעורים שלהם בהשוואה לילדים שהשתמשו במכשיר חלופי (למשל, מחשב נייד או מחשב שולחני) או ללא מכשיר (פעילויות בכיתה כרגיל).

מקור :

Dorris C, Winter K, O'Hare L, Lwoga ET. A systematic review of mobile device use in the primary school classroom and impact on pupil literacy and numeracy attainment: A systematic review. Campbell Syst Rev. 2024 Jun 20;20(2):e1417

קישור :

A systematic review of mobile device use in the primary school classroom and impact on pupil literacy and numeracy attainment: A systematic review (2024)  

אירופה יוצאת למאבק בסמארטפונים — כדי להחזיר לילדים את חוויית הילדות

לפני שש שנים, כאשר הנהלת קלווין קולג' בהולנד החלה לשקול לאסור על השימוש בטלפונים סלולריים בבתי הספר שלה, שבהם לומדים בני נוער בני 12–18, חלק מהתלמידים הזדעזעו מהרעיון. "שאלו אותנו אם אנחנו חיים במאה ה–19", אמר היו"ר יאן באקר.

הרעיון אמנם זכה לתמיכת הרוב, אבל כ–20% מההורים, המורים והתלמידים התנגדו לו בעקביות. ביניהם היו הורים שחששו שלא יוכלו להשיג את ילדיהם במשך היום, ואילו קומץ מורים טענו שמוטב לאמץ טכנולוגיות חדשות במקום לאסור עליהן.

ההנהלה לא התרשמה והמשיכה לקדם את ההצעה. "הייתי הולך במסדרונות ובחצר בית הספר ורואה רק ילדים שעיניהם שקועות בטלפון. השיחות נעלמו, שולחנות הפינג־פונג היו ריקים", אמר באקר. "אפשר לומר שחיי החברה היו בתהליך של היעלמות".

חלפו ארבע שנים מאז שבתי הספר של קלווין קולג' אסרו על השימוש בטלפונים סלולריים, וכיום הם כבר אינם חריגים בנוף. מספר גדל והולך מבין התלמידים שחוזרים כעת לכיתות ברחבי אירופה ייאלצו להשאיר את הטלפונים החכמים בבית: בהונגריה צו חדש דורש מבתי הספר לאסוף מהתלמידים את הטלפונים והמכשירים החכמים בתחילת היום. באיטליה וביוון אומצו גישות פחות מחמירות, המאפשרות לתלמידים לשאת עמם את הטלפונים שלהם לאורך היום, אך אוסרות על השימוש בהם בכיתה. בגרמניה אין הגבלות פורמליות, אולם רוב בתי הספר אסרו על השימוש בטלפונים ניידים ובמכשירים דיגיטליים בכיתות, למעט למטרות חינוכיות. איטליה הקדימה לאסור על השימוש בטלפונים כבר ב–2007, אולם האיסור הוקל ב–2017 והוחזר ב–2022 וחל על כל קבוצות הגיל.

בפברואר 2024 ממשלת בריטניה פירסמה הנחיה לא מחייבת לבתי הספר באנגליה, שלפיה עליהם לאסור על השימוש בטלפונים סלולריים לאורך היום בבית הספר, אולם הותירה למנהלי בתי הספר לקבוע בעצמם כיצד ימומש האיסור בפועל. מערכת החינוך בפורטוגל מתנסה בפשרה שבה יונהגו כמה ימים ללא טלפונים בבתי הספר מדי חודש, ובספרד הוטל איסור בחלק מהאזורים על השימוש בטלפונים בבתי הספר, אך לא הוטל איסור כולל במדינה.

בצרפת יתקיים ניסוי ב–200 בתי ספר על־יסודיים שבמסגרתו ייאסר על תלמידים בני 14 ומטה להשתמש בטלפונים סלולריים בבתי הספר, במטרה להעניק לילדים "הפוגה דיגיטלית". אם הניסוי יצליח, ייתכן שיורחב לכל בתי הספר במדינה בחודש ינואר. כמעט 200 בתי ספר על־יסודיים ישתתפו בניסוי, שבו יידרשו התלמידים הצעירים למסור את הטלפונים שלהם עם הגיעם לבית הספר. מדובר בהרחבה של חוק מ–2018 שאסר על תלמידים בבתי ספר יסודיים ועל־יסודיים להשתמש בטלפונים שלהם בשטחי בית הספר, אולם התיר להם להחזיק בהם.

בהכרזה על הניסוי אמרה שרת החינוך הצרפתית, ניקול בלובה, כי המטרה היא להעניק לתלמידים "הפוגה דיגיטלית". לדבריה, אם הניסוי יוכתר בהצלחה, האיסור יורחב לכל בתי הספר במדינה החל מחודש ינואר.

לכתבה המלאה בעיתון "גארדיין "

ארה"ב

למרות שלרוב בתי הספר בארה"ב  (77 אחוזים נכון לשנת 2023) יש מדיניות האוסרת שימוש לא עיוני  בטלפונים סלולריים במהלך שעות הלימודים, לפי המרכז הלאומי האמריקאי  לסטטיסטיקה של חינוך, חלק מהמורים, כולל מחנכים בחטיבת הביניים, מאמצים את השימוש בטלפונים סלולריים עבור מטלות בכיתה – מהכנת פודקאסטים ועד צילום תמונות טבע ליומנים דיגיטליים בשיעורי מדעים.

מקור

מהם הגורמים להתנגדות הורים לשימוש בטלפונים חכמים כאמצעי למידה

חדד, ש', מישר-טל, ח' ובלאו, א' (2019). מהם הגורמים להתנגדות הורים לשימוש בטלפונים חכמים כאמצעי למידה בבתי הספר? בתוך י' עשת-אלקלעי, א' בלאו, א' כספי, נ' גרי, י' קלמן, ש' אתגר (עורכים). ספר הכנס הארבעה-עשר לחקר חדשנות וטכנולוגיות למידה ע"ש צ'ייס: האדם הלומד בעידן הטכנולוגי (עמ' 31ע-40ע). רעננה: האוניברסיטה הפתוחה.

מחקר זה מבקש לבחון את התנגדות הורים לשימוש ילדיהם בטלפונים חכמים בלמידה ואת הגורמים המסבירים ומנבאים התנגדות זאת. המחקר מבקש להשיב על שלוש שאלות: 1) האם ישנם הבדלים בגורמי הדחייה ביחס לרמות ההתנגדות השונות של ההורים; 2) מהי רמת ההתנגדות בפועל של ההורים בסגנונות ההורים השונים; 3) האם גורמי הדחייה, סגנונות ההורות, תפיסת החינוך ומאפייני הרקע של ההורים מנבאים את רמת ההתנגדות לשימוש בטלפונים חכמים בלמידה.

מחקר זה מראה  שגורמי הדחייה של הורים לשימוש בטלפונים חכמים בלמידה על-ידי ילדיהם אינם נשענים על גורמים פדגוגיים. החוקרים מסבירים ממצא זה בכך שיתכן שההורים עושים שימוש בעצמם בטלפונים הניידים לצרכי למידה וככלי למעורבותם בתפקוד ילדיהם בבית הספר (Blau & Hameiri, 2017) או שישנם הורים שאינם מודעים להיבטים פדגוגיים של הטלפון החכם.

מקור וקרדיט :  האוניברסיטה הפתוחה

מחקר : למידה ניידת משפרת את שיעור ההתמדה בלמידה ב-45% יותר משיטות למידה מסורתיות

מחקרים מראים שללמידה ניידת יש שיעורי התמידה  גבוהים ב-45% משיטות למידה מסורתיות. למידה באמצעות סמראטפונים מרתקת יותר את הלומדים  ושיפרה את התוצאות והחוויות של התלמידים ברחבי העולם.

מקור

ראו גם :

Atika Qazi and Javaria Qazi and Khulla Naseer and Najmul Hasan and Glenn Hardaker and Dat Bao, M-Learning in education during COVID-19: A systematic review of sentiment, challenges, and opportunities,  Heliyon volume 10, {12}, 2024
 

67% מהחברות בארה"ב משלבות  הדרכת באמצעות סמאטרפונים

כיום, כ-67% מהחברות בארה"ב שילבו את mLearning  ( למידה באמצעות סמארטפונים ) בתוכניות ההכשרה שלהן. יוזמה זו ממחישה את כוחה של למידה ניידת וחשיבותה בעידן הטכנולוגי  הנוכחי . זו הגישה הדינמית לעבר אסטרטגיות הוראה יצירתיות ומסתגלות.

מקור

לסיכום ,

טלפונים חכמים עשויים לקדם תהליכי למידה פעילה, עצמאית ויצירתית ואף לשפר את ההישגים ואת הביצועים של התלמידים, ולכן חשוב שמורים יכירו ביתרונות השימוש בטכנולוגיות חדישות כעזרי הוראה בכיתות הלימוד ובמקביל לפתח יישומונים לשימוש ייעודי בכיתות הלימוד ולשלב מטלות מקוונות בתוכנית הלימודים כדי לסייע בהפיכתם של טלפונים חכמים לכלי עזר יעיל בלמידה.

מקור

· · ·

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *