תלמידים המציאו אפליקציה שתחבר בין תלמידים

1623

בהאקתון של בית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב זכתה קבוצת תלמידי ותלמידות תיכון שעיצבה אפליקציה שבאמצעותה תלמידים יעזרו זה לזה ללמוד

 30 דצמבר 2021

 מאת: אוניברסיטת תל אביב

מסתבר שתלמידות ותלמידי התיכון של היום הם היזמים של מחר. אבל אם תתנו להם הזדמנות הם יתחילו לחשוב על רעיונות טובים כבר עכשיו. לאחר הצלחת ההאקתון הראשון מסוגו לשיפור איכות הלמידה שנערך לפני שנה בדיוק, התקיים השנה האירוע השני והמוצלח לא פחות על ידי הסטודנטיות והסטודנטים במגמת טכנולוגיה ולמידה (תואר שני) בחוג לחינוך מתמטי, מדעי וטכנולוגי שבבית הספר לחינוך ע"ש חיים וג'ואן קונסטנטינר. במפגש הייחודי השתתפו סטודנטים וסטודנטיות, תלמידי ותלמידות תיכון, מורים, יזמים חינוכיים ואנשי פיתוח, והוא הוביל לפיתוחם של רעיונות משלבי-טכנולוגיה, אשר מתייחסים לאתגר של שיפור למידה בהכוונה עצמית. הקבוצה שזכתה במקום הראשון ובפרס חביבת הקהל הורכבה מתלמידי תיכון מבית הספר אורט לילינטל ברמלה.

הכוונה עצמית – לא רק בלמידה עצמאית

התוכנית לתואר שני בטכנולוגיה ולמידה הינה תכנית רב-תחומית, שמטרתה להקנות ידע עיוני ומחקרי אודות המפגש בין טכנולוגיות ידע, תהליכי חשיבה, הוראה ולמידה. היא חושפת את הסטודנטיות והסטודנטים למחקר, פיתוח ויישום בחזית העשייה החינוכית בגני הילדים ובבתי הספר (כולל אוכלוסיות מיוחדות), בהשכלה הגבוהה ובעולמות ההדרכה.

לאחר האקתון מוצלח שהתקיים בשנה שעברה, החליטו במגמה לקיים גם השנה האקתון, שקצר הצלחה רבה. האירוע המקוון והחינמי היה פתוח לכל, והשתתפו בו, פרט לסטודנטים במגמה, גם תלמידי תיכון שנפגשו לטובת האירוע בבתי הספר יחד עם מוריהם, יזמים חינוכיים ואנשי פיתוח.

נושא ההאקתון היה למידה בהכוונה עצמית (self-regulated learning). "מדובר במיומנות חשובה בהקשר של תהליכי למידה רבים, הן בלמידה מובנית בבית ספר או באוניברסיטה, דרך למידה במקום העבודה, וכלה בלמידה עצמאית, והיא מתייחסת למגוון אסטרטגיות הקשורות לביצוע משימות, החל משלב ההכנה (למשל, קביעת מטרות ותכנון), דרך שלב הביצוע (למשל, ניהול זמן, בקשת עזרה והגברת מוטיבציה), וכלה בהערכת הביצוע", מסביר ד"ר ארנון הרשקוביץ ראש המגמה.

לקחת אחריות ולחזק את תחושת המסוגלות

משתתפי ההאקתון פעלו בקבוצות עבודה במשך יום שלם והסתייעו במנטורים מומחים מתחומי החינוך, הטכנולוגיה והעיצוב. באירוע הגמר שבו הוצגו היוזמות, הציגו הקבוצות את תוצרי העבודה שלהם בפני הקהל ובפני צוות השופטים, אשר כלל חברי וחברות סגל בכירים מבית הספר לחינוך, אנשי חינוך ויזמים חינוכיים. חברי הקבוצות הזוכות קיבלו פרסים בחסות מיינדסט – המרכז לחדשנות בטכנולוגיה וחינוך מבית מט"ח (המרכז לטכנולוגיה חינוכית), חברת קודמנקי ומותג האופנה Bad Monkey Style.

הקבוצה הזוכה, אשר תקבל ליווי ייעוצי מקצועי מ"מיינדסט" לקידום הרעיון שלה, הורכבה מחמישה תלמידי תיכון, שעיצבו פתרון לבעיה שמטרידה אותם: "ישנם תלמידים רבים שלא מבינים נושאים מסוימים שנלמדים בבית הספר, והם לא יודעים איך ללמוד אותם באופן עצמאי בשעות אחר הצהריים. הפתרון שהצענו הוא מערכת שמקשרת בין תלמידים לפי מידת שליטתם בחומר. כך יכולים תלמידים להסתייע בתלמידים אחרים באופן שנוח להם. בנוסף לעזרה שהם מקבלים, התלמידים שישתמשו במערכת ירוויחו גם מלקיחת אחריות על הלמידה שלהם עצמם, מחיזוק תחושת המסוגלות, וייצרו קשרים חברתיים חדשים", הסבירו חברי הקבוצה. אותה קבוצה זכתה גם בפרס חביבת הקהל.

במקום השני זכתה קבוצה של סטודנטים במגמה, אליהם הצטרפו שני מורים, אשר ניסו לפתור את בעיית הנטישה מקורסים מקוונים. הפתרון שלהם כלל מנוע בינה מלאכותית, אשר יידע לזהות נטישה בשלבים מוקדמים של התהליך ויפעל באופן פרואקטיבי על ידי מתן סיוע בזמן אמת. המימוש יהיה באמצעות תוסף שיולבש על סביבות למידה קיימות.

רעיונות נוספים שהציגו הקבוצות כללו בניית פלטפורמה שתשמש כנטפליקס של שיעורים, מערכת שתאפשר למורים לקבל משוב מתלמידים על ההוראה שלהם, אפליקציה שמסייעת בהצבת מטרות, מערכת שתסייע ללומדים להכיר את סגנון הלמידה המתאים להם, ומרחב למידה חברתי אדפטיבי ועוד.

"האקתון הוא עולם בזעיר אנפין שבו נרכשות ומיושמות מיומנויות משמעותיות רבות, וכולם מרוויחים," אומר ד"ר ארנון הרשקוביץ ומסכם "בהאקתון באות לידי ביטוי מיומנויות רבות עליהן מדובר תדיר במערכת החינוך ובשוק העבודה, בין היתר פתרון בעיות, יצירתיות, עבודה שיתופית, חשיבה ביקורתית, תקשורת, אוריינות מידע ואוריינות דיגיטלית. והכל קורה בהקשר אותנטי של בעיה אמיתית שצריך לפתור."

התלמידות והתלמידים הזוכים היו נרגשים ביותר ונשארו לחגוג בבית הספר עוד זמן רב לאחר האירוע. כולם יקבלו בקרוב הזמנה לביקור בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב.

מקור וקרדיט : אוניברסיטת תל אביב (קישור)

· · · ·

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *