סמארטפונים בכיתה: אפשר גם אחרת

278

הקדמת עורך האתר " ידע וסקרנות דיגיטלית" ( עמי סלנט , מידען ואיש חינוך)

מזה יותר מעשור אני עוקב מקרוב ומרחוק אחרי הסוגיה של שילוב סמארפונים בכיתה . אני בקשר עם מורים מעולים בארץ ובעולם שחלקם אוסרים על שימוש בסמארטפונים בכיתה וחלקם משלבים אותם בהצלחה בלמידה דיגיטלית בכיתה ובבית.

בסקירה 2 חלקים :

חלק א' : מחקרים והמלצות מומחים לפדגוגיה

חלק ב' : כלים דיגיטליים שמתאימים להוראה ולמידה באמצעות פלאפונים/מכשירים ניידים בכיתה , כולל חידושים בכלים הדיגיטליים !!

בתי הספר אוסרים על שימוש בטלפונים חכמים, הורים מביעים דאגה מזמני המסך ההולכים ומתארכים ומשרד הבריאות קורא למתג רשתות חברתיות כמסוכנות עבור מתבגרים. אף על פי כן, רוב מוחץ של מתבגרים בעולם המערבי מחזיק בטלפון חכם, ל-19% מבני השמונה בארה"ב כבר יש מכשיר בבעלותם והתלות בטלפונים החכמים הולכת ומתעצמת.

לפי פרופ' ליז קולב, מומחית בתחום השימוש הרגלי צריכת מסך בחטיבות הביניים, ומרצה וחוקרת במחלקה להכשרה להוראה באוניברסיטת מישיגן, אין טעם בהתנגדות, דחייה ומיגור של טלפונים חכמים. במקום זאת, רצוי שהתלמידים יפתחו מנגנוני אחריות אישית, חשיבה ביקורתית וחתירה לפתרון בעיות וילמדו לאזן בין אונליין ל-Offline. במקביל, מנהלי בתי הספר והמורים מחויבים להוביל התערבויות שיתופיות, קהילתיות וחברתיות בנושא אחריות ברשת ושימוש מושכל בעזרים טכנולוגיים.

חשוב לזכור שהטכנולוגיה נושאת עמה יתרונות והזדמנויות מהפכניות, כאלו שקשה לדמיין את החיים בלעדיהם. לכן, חשוב להימנע מהצהרות ריקות מתוכן, כמו "הרשתות החברתיות מקלקלות את הנוער" או "כבה כבר את השטויות האלו". במקום, בררו עם התלמידים כיצד ובאילו תחומים הטכנולוגיה מסייעת להם. להבין את המציאות בה חיים התלמידים מאפשרת להתקרב אליהם, לשוחח איתם, להכיר את אתגריהם ולהציע עצה.

מקור המידע : פורטל מס"ע

מחקר : ההשפעה האפשרית של שימוש במסכים היא ככל הנראה קטנה יותר מכפי שמקובל לחשוב.

Przybylski, A., Orben, A. and Weinstein, N. (2020). How much is too much? Examining the relationship between digital screen engagement and psychosocial functioning in a confirmatory cohort study. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 59, 9, 1080–1088

מכשירים דיגיטליים נוכחים בכל ובלתי אפשרי להימנע מהם בחיי היומיום. קלות השימוש בהם מאפשרת לאוכלוסיות הולכות וגדלות של צעירים לשחק במשחקים דיגיטליים ולקחת חלק בפלטפורמות מקוונות. ככל שגברו היקף השימוש ותדירותו, כך עלו חששות לגבי הקשר בין השימוש במכשירים לבין סוגיות של בריאות נפשית, כגון דיכאון והימנעות חברתית.

מטרתו של מחקר זה היא לקבוע את רמת הקשר בין שימוש במסכים ובין התפקוד הפסיכולוגי של ילדים ובני נוער. זאת, על רקע העובדה שמחקרים קודמים בנושא העלו תוצאות מעורבות.

ממצאים

התגלה מתאם בין רמות מתונות של שימוש במסכים (שעה-שעתיים ביום) לבין תפקוד מעט גבוה יותר של תפקוד פסיכולוגי בהשוואה לרמות נמוכות או גבוהות יותר של שימוש במסכים.

התגלה כי ילדים ונערים צריכים להשתמש בכחמש שעות מסך ביום לפני שהמטפלים בהם יבחינו בשינוי ברמת התפקוד הפסיכולוגי שלהם.

מסקנה

ההשפעה האפשרית של שימוש במסכים היא ככל הנראה קטנה יותר מכפי שמקובל לחשוב.

מקור המידע וקרדיט : פורטל מס"ע

הוראת אנגלית כשפה זרה באמצעות פלאפונים בכיתה

מתוך ראיון עם המורה לאנגלית דבי למדתי כי מיומנויות למידת האנגלית של תלמידים בכיתות ביה"ס התיכון משתפרות כתוצאה מיוזמתה לשלב פלאפונים בכיתה .
היא יוצרת קישור בין אתרי עיתונות באנגלית ודיווחים מעודכנים של סוכנויות ידיעות באנגלית ולוח שיתופי מקוון מסוג PADLET שבו יכולים הלומדים להגיב ולהתייחס מייד לתכנים שמצאו באנגלית.
מאחר ואין מחשבים בכיתה וגם לא אינטרנט , היא מבקשת מהתלמידים לפתוח את הפלאפונים שלהם : לחפש מידע באנגלית בכמה אתרי אינטרנט נבחרים באנגלית ולכתוב בלוח PADLET משפטי מפתח אנגלית ממה שקראו. .

הפעילות נמשכת גם בבית כחלק ממטלות של התלמידים .

פעילות אחרת באמצעות PADLET היא אוצר מילים באנגלית, התלמידים נדרשים למצוא ביטויים מסוימים באנגלית באתרי אינטרנט ולדווח עליהם בלוח הקבוצתי או הכיתתי עם ההקשר החדשותי באנגלית שמצאו .

הכלי הדיגיטלי PADLET מאפשר גם הוספת תגובה לרעיונות שהעלו תלמידים אחרים.

בקורסים שהעברתי למורים (16 שנים) זכה הלוח המקוון השיתופי PADLET להצלחה יחסית גבוהה מבחינת ההטמעה של המורים/מורות בבתי הספר, ובינתיים הוא גם הספיק להשתכלל ולהתאים עצמו גם למכשירים ניידים.
היישום Padlet מאפשר יצירת קיר שיתופי מקוון, חינמי, פשוט ונוח לשימוש של , תלמידים בכל זמן ובכל מקום. המורה יכול ליצור מגוון משימות לתלמידים, תוך הצגת תהליך העבודה, תוך צירוף של קבצים שונים.


שיטות עבודה מוצעות:

  1. לוח עבודה מקוון אישי
    ניתן ללמד את התלמיד לעשות שימוש בלוח דבקיות זה בכדי לאסוף חומרים ומידע לצורך חקירה או כתיבת עבודה.
  2. לוח מקוון שיתופי לקבוצה
    התלמידים יפתחו את אותו לוח דרך אתר הכתה (או מהמייל שלהם) ויאספו אליו חומרים ותכנים לצורך עבודה משותפת
  3. לוח מקוון כיתתי
    כל תלמידי הכתה יעלו אל הלוח מידע לפי בקשת המורה, בשלב הבא ניתן לבקש מהתלמידים להוסיף תמונה או סרטון שיתמוך בפתק שהעלו, אפשר למיין את הפתקים לקבוצות, אפשר לבקש מהתלמידים להגיב אחד לכתבי השני.
  4. תכונות חדשות ב – Padlet המאפשרות לו לשמש גם כלי הערכה כמותית. הכלי מאפשר מעתה להצביע על פתקים שנוספו לקיר ולתת לכל פתק דירוג או ציון. כך ניתן לראות כמה משתמשים אוהבים פוסט מסויים ובאיזה מידה. כל זה נעשה באמצעות ההגדרה החדשה "תגובות" ב – Padlet. הצבעה על פתקים לחיוב או לשלילה ניתן לעשות באמצעות אייקון אגודל. אייקון "אהבתי" מאפשר להראות שאתה אוהב פתק. אייקון כוכב מאפשר לתת דירוג כוכבים בין אחד לחמישה לכל פתק. אייקון ״ציון״ מאפשר לתת לכל פתק ציון על סולם מותאם אישית מראש (0-20 או 0-100).

Using mobile devices to create a class Padlet

The effectiveness of using padlet in esl classroom.

חידושי הכלי Padlet בשילוב AI

חידושי Padlet

ראו גם :

Nearpod – העברת תכנים חינוכיים למכשירים ניידים


Nearpod  כלי מעולה המאפשר למורה להעביר תכנים ישירות למכשירים הניידים של התלמידים.

PowerPoint is Dead, Use NearPod Instead

Nearpod's English Language Learners K-12 Program

Nearpod – Technology in Language Teaching and Learning

למרות שלרוב בתי הספר בארה"ב  (77 אחוזים נכון לשנת 2023) יש מדיניות האוסרת שימוש לא עיוני  בטלפונים סלולריים במהלך שעות הלימודים, לפי המרכז הלאומי האמריקאי  לסטטיסטיקה של חינוך, חלק מהמורים, כולל מחנכים בחטיבת הביניים, מאמצים את השימוש בטלפונים סלולריים עבור מטלות בכיתה – מהכנת פודקאסטים ועד צילום תמונות טבע ליומנים דיגיטליים בשיעורי מדעים.

מקור

· · · · · ·

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *