למד וסיכם : עמי סלנט ,מידען ואיש חינוך , האוסף מידע, מנגיש אותו ומנסה לחבר בין הנקודות.
נקודות עיקריות בסקירה
- רק 6% מהמורים חושבים שיש יותר תועלת בשילוב כלי AI בחינוך מאשר נזק. מורים בבתי הספר תיכוניים הם הסקפטיים ביותר.
- מורים רבים תופסים את עצמם כמומחים בתחומם, האחראים על תכנון השיעורים, העברת החומר והערכת התלמידים. שילוב AI עלול להיתפס כאיום על שליטה זו, כאשר מערכות AI עשויות להציע דרכי הוראה חלופיות, להחליט על קצב הלמידה, או אפילו להעריך את התלמידים.
- פגיעה בקשר האישי עם התלמידים: הוראה איכותית כוללת יצירת קשר אישי עם התלמידים, הבנת הצרכים הרגשיים והחברתיים שלהם, ומתן תמיכה אישית. יש חשש ששימוש יתר ב-AI יפגע בקשר זה, ויהפוך את הלמידה למנוכרת ופחות אנושית.
- אחד החששות המרכזיים בשילוב כלי בינה מלאכותית בחינוך הוא הסכנה של התבססות יתר עליהם, על חשבון פיתוח מיומנויות חשיבה עצמאיות אצל התלמידים. קיים חשש ממשי שהנגישות הגוברת לתשובות “מוכנות” ממקורות טכנולוגיים יובילו להתרגלות של התלמידים לקבל ידע ותשובות כ”נתון”, מבלי להבין את התהליכים העומדים מאחוריהם.
הסקירה המלאה
שיטת התחקיר :
- על מנת לחקור את הסוגייה של חששות מורים משילוב AI בכיתה נעזרתי במודל 2.0 Flash Thinking Experimental של ג'ימיני-גוגל (קישור)
- במקביל נעזרתי גם במערכת Deep research perplexity.ai (קישור) .
- השלמתי את התחקיר בחיפוש במאגר המידע הבינלאומי בחינוך ERIC
רקע
סקרים רבים מראים שרוב המורים מודעים לבינה מלאכותית ולפוטנציאל שלה בחינוך, וחלקם אף ניסו להשתמש בכלי AI מסוימים. עם זאת, רק אחוז קטן יחסית משתמש ב-AI באופן קבוע ושוטף כחלק אינטגרלי מההוראה שלהם.
רק 6% מהמורים חושבים שיש יותר תועלת בשילוב כלי AI בחינוך מאשר נזק. מורים בבתי הספר תיכוניים הם הסקפטיים ביותר.
מכון המחקר PEW אסף נתונים על עמדות של מורים בנוגע לשילוב כלי AI בחינוך. לפי הסקר, רבע מהמורים סבורים ששילוב של AI בתוכניות הלימוד עושה יותר נזק מתועלת.
רק 6% מהמורים חושבים שיש יותר תועלת בשילוב כלי AI בחינוך מאשר נזק. מורים בבתי הספר תיכוניים הם הסקפטיים ביותר.
אלה שדיווחו על היקף שימוש קצת יותר גבוה היו מורים בגילי חטיבת ביניים או תיכון, ומורים דווקא למקצועות הומניים ( מקור)
סקר שנערך ב-2024 גילה כי 72% מהמורים תופסים את ה-AI כגורם המאיים על הסמכות הפדגוגית שלהם, בעיקר בתחומי ההערכה והמשוב6. תופעה זו נובעת מכך שמערכות AI מציעות אלגוריתמים סגורים שאינם שקופים למורה, בניגוד לכלים טכנולוגיים קודמים שאפשרו שליטה מלאה.
העומס הקוגניטיבי של ניהול מערכות AI
מחקר פעולה בחמש חטיבות ביניים מדגים כיצד הטמעת AI הכפילה את עומס העבודה המינהלי של מורים בשנה הראשונה. המורים דיווחו על השקעה ממוצעת של 11 שעות שבועיות בלבד ללמידת המערכות החדשות ופתרון תקלות טכניות . תופעה זו יוצרת פרדוקס, שכן אחת ההבטחות המרכזיות של AI בחינוך הייתה הפחתת עומסי עבודה.
תכנית ההסמכה הלאומית ל-AI בחינוך, שנועדה להכשיר 50,000 מורים עד 2025, הגיעה עד כה ל-12% מיעדה בלבד.
חסמים עיקריים כוללים חוסר התאמה של תוכניות ההדרכה לצרכים השטח (72% מהמורים דיווחו על כך), והיעדר שעות פנויות להכשרה (89% מהמשתתפים). תופעה זו מדגימה את הפער בין מדיניות למעשה בהטמעת טכנולוגיות חינוכיות.
הממצאים
מורים עשויים לחשוש משילוב בינה מלאכותית (AI) בכיתה ממגוון סיבות מובנות, הנוגעות לשינויים משמעותיים בפרקטיקות ההוראה, תפקיד המורה, והשפעות אפשריות על התלמידים. הנה כמה מהסיבות העיקריות:
חשש מאובדן שליטה ואוטונומיה:
- פגיעה בתפקיד המסורתי: מורים רבים תופסים את עצמם כמומחים בתחומם, האחראים על תכנון השיעורים, העברת החומר והערכת התלמידים. שילוב AI עלול להיתפס כאיום על שליטה זו, כאשר מערכות AI עשויות להציע דרכי הוראה חלופיות, להחליט על קצב הלמידה, או אפילו להעריך את התלמידים.
- חשש מסטנדרטיזציה: יש חשש ששימוש נרחב ב-AI יוביל לסטנדרטיזציה של ההוראה, תוך התעלמות מהצרכים הייחודיים של כל תלמיד וסגנון ההוראה האישי של כל מורה.
- דה-לגיטימציה של מומחיות אנושית: יש חשש שערך המומחיות והניסיון של המורה האנושי יפחת, כאשר מערכות AI יכולות לספק ידע ולנהל את הכיתה בצורה טכנית.
חשש מפני השפעה שלילית על התלמידים:
פגיעה בחשיבה עצמאית וביקורתית: מורים מודאגים ששימוש יתר ב-AI עלול למנוע מהילדים לחשוב בעצמם ולפתח כישורי חשיבה ביקורתית
חששות טכניים ומקצועיים:
- חוסר ידע וניסיון: מורים רבים חשים שאין להם מספיק ידע או הכשרה טכנית כדי להשתמש ב-AI בצורה יעילה בכיתה. הם עשויים לדאוג שלא יוכלו להבין את המערכות, לתפעל אותן, או לפתור בעיות טכניות שעלולות להתעורר.
- הצורך בהכשרה ומשאבים: שילוב AI דורש השקעה בהכשרה מקצועית למורים, וכן במשאבים טכנולוגיים כמו תוכנות, חומרה ותמיכה טכנית. מורים עשויים לחשוש שהם לא יקבלו את התמיכה הדרושה כדי להצליח בשילוב זה.
חששות פדגוגיים ורגשיים:
- פגיעה בקשר האישי עם התלמידים: הוראה איכותית כוללת יצירת קשר אישי עם התלמידים, הבנת הצרכים הרגשיים והחברתיים שלהם, ומתן תמיכה אישית. יש חשש ששימוש יתר ב-AI יפגע בקשר זה, ויהפוך את הלמידה למנוכרת ופחות אנושית.
- חשש מאיבוד היצירתיות והגמישות: מורים מיומנים מתאימים את ההוראה שלהם לצרכים המשתנים של הכיתה, ומגיבים באופן ספונטני לסיטואציות שונות. יש חשש ששימוש ב-AI יגביל את היצירתיות והגמישות של המורה, ויכפה עליהם דרכי הוראה קבועות ומוגדרות מראש.
- חשש מפגיעה במיומנויות חברתיות ורגשיות של התלמידים: יש חשש שהסתמכות יתר על AI עלולה לפגוע בפיתוח מיומנויות חברתיות ורגשיות חשובות אצל התלמידים, כמו עבודת צוות, תקשורת בין-אישית, וחשיבה ביקורתית.
אחד החששות המרכזיים בשילוב כלי בינה מלאכותית בחינוך הוא הסכנה של התבססות יתר עליהם, על חשבון פיתוח מיומנויות חשיבה עצמאיות אצל התלמידים. קיים חשש ממשי שהנגישות הגוברת לתשובות “מוכנות” ממקורות טכנולוגיים יובילו להתרגלות של התלמידים לקבל ידע ותשובות כ”נתון”, מבלי להבין את התהליכים העומדים מאחוריהם.
מיומנויות חיוניות כמו חשיבה ביקורתית, פתרון בעיות, למידה עצמאית וסקרנות אינטלקטואלית עלולות להיפגע כתוצאה מכך. במקום להתאמץ ולחקור בעצמם, התלמידים עלולים להסתמך על כלי ה-AI להסביר ולפתור עבורם, מצב שעלול לטפח פסיביות, חוסר יוזמה ותלות מוגזמת בטכנולוגיה.
בנוסף, הסתמכות -יתר על כלי בינה מלאכותית עלולה לפגוע בהבנה העמוקה והפנמה של החומר הנלמד. במקום להיחשף לתהליך החשיבה המלא ולגלות את התובנות והקשרים בעצמם, תלמידים עשויים להסתפק בתשובות ה”נכונות” הסופיות שמספקת להם הבינה המלאכותית. כך הם מפספסים חלקים חיוניים של חוויית הלמידה (מקור)
לסיכום, חששות המורים משילוב AI בכיתה הם מורכבים ורב-ממדיים. הם נוגעים לא רק להיבטים טכניים, אלא גם למהות תפקיד המורה, הקשר עם התלמידים, וההשפעות האתיות והחברתיות של הטכנולוגיה. חשוב להתייחס לחששות אלו ברצינות, ולפתח אסטרטגיות שילוב AI בחינוך באופן מושכל ורגיש, תוך שיתוף פעולה עם המורים והתחשבות בצרכים שלהם.
הקיפאון באימוץ הבינה המלאכותית בכיתה מעיד על ניתוק. כלים דיגיטליים רבים מתוכננים סביב בעיות תיאורטיות בכיתה, במקום האתגרים המעשיים היומיומיים שהמורים מתמודדים איתם. בינה מלאכותית לעולם לא תחליף את המגע האנושי בחינוך. עם זאת, היא יכולה להפחית עומסי עבודה, לייעל את זרימות העבודה ולשפר למידה מותאמת אישית .
ראו גם :
הבינה המלאכותית ומערכות החינוך בעולם: תמונת מצב בפתח שנת 2024
למידע נוסף, ניתן לעיין במקורות הבאים (באנגלית):
Teachers Are More Wary of AI Than Administrators. What Would It Take to Change That?
Most Teachers Are Not Using AI. Here's Why
The AI Dilemma in Classrooms: Ban or Adapt?
Opinion | What Teachers Told Me About A.I. in School
A cautious approach to using AI in education
Will AI Replace Teachers in 2025? Here's the Truth
Why Teachers Aren't Using AI Tools: The Real Reasons …
Teachers' Trust in AI-Powered Educational Technology and a Professional Development Program to Improve It
Nazaretsky, Tanya; Ariely, Moriah; Cukurova, Mutlu; Alexandron, Giora
British Journal of Educational Technology, v53 n4 p914-931 Jul 2022