סביבות למידה מתוקשבות חדשניות בבתי הספר בישראל : תמונת מצב 2021

1807

הקדמת עורך האתר , עמי סלנט , מידען  

הקורונה הסירה את הדלת של הכיתה הרגילה ופתחה את מרחב הלימוד, לטובת ולהעשרת כל הצדדים.

 בזכות מגיפת הקורונה  והיצירתיות  של גורמי פיתוח שונים וטובים פותחו בישראל בחודשים האחרונים כמה וכמה סביבות לימוד מקוונות חדשניות המעוררות עניין רב בתי הספר , גם אצל התלמידים וגם אצל המורים. ניסיתי ללקט  ולהציג בסקירה כמה מסביבות חדשניות אלו .

 סביבות הלמידה החדשניות של תכנית MindCET Ignite

תכנית MindCET Ignite, מבית מטח ובשיתוף עם משרד החינוך, הציגה לאחרונה  בירוחם את ששת מוצרי האד-טק החדשניים שיעצבו את עולם החינוך החדש. זאת בתום תהליך מחקר ופיתוח משולב שהפגיש  מורים, מפתחים ומעצבים סביב שולחן עבודה אחד. במהלך שנת הלימודים החולפת עבדו צוותים של מורים ביחד עם אנשי מחקר ופיתוח על פתרונות אד-טק חדשניים מותאמים למציאות המשתנה של היום בתחומי הלמידה חברתית רגשית, סביבות למידה, רצף הוראה, לומד עצמאי ועוד.

MindCET הוא מרכז לחדשנות בטכנולוגיה וחינוך מיסודו של מטח (המרכז לטכנולוגיה חינוכית), השואף להשפיע על עולם החינוך, ולסייע בהיווצרות של פדגוגיה חדשה שתואמת את השינויים העמוקים שהחבה עוברת בעידן התרבות הטכנולוגית. המרכז מציע תמהיל בין יזמות, חינוך וחדשנות טכנולוגית, ופועל באופן המאפשר יצירת פתרונות פורצי דרך בתחום החינוך.

ששת צוותי הפיתוח, שזכו למענק וכבר שיחררו גרסאות מתקדמות המופעלות בבית ספר ברחבי הארץ, הנם:

בריקטואלס – סביבת למידה אישית ושיתופית היוצרת קהילות פעילות של מורים ותלמידים, מבוססת סדר יום ומאפשרת ליצור יום למידה בקלות, ביעילות וביצירתיות. הסביבה מעודדת בחירה ומאפשרת שיתופי פעולה חוצי גבולות

.

תַּצְרֶצֶף – כלי  המסייע בתכנון מערכי שיעור ויחידות הוראה. תַּצְרֶצֶף מסייע למורים ולתלמידים בתכנון מערכי שיעור ויחידות הוראה. הכלי משלב את כל מרכיבי ההוראה (מטרות, יעדים, פרקטיקות, מיומנויות) במקום אחד. הוא מציג אותם בצורה ויזואלית ואינטואיטיבית ומאפשר תהליך רפלקטיבי שמסייע לדייק ולגוון את השיעורים. התוצר ניתן לעריכה, שמירה, יצוא ושיתוף.

Roomity – פיתוח מיומנויות חברתיות תוך כדי ביצוע משימות לימודיות בקבוצות. פלטפורמה המאפשרת משחק חברתי מהנה בקבוצות קטנות שמעודד תקשורת בין התלמידים, מפתח מיומנות חברתיות ומאפשר למורה לזהות ולתת מענה לנקודות חוזק וחולשה בדינמיקה הכיתתית. בפלטפורמה ניתן גם לעבוד בקבוצות על משימות לימודיות בשילוב פעילויות חברתיות קצרות המעודדות גיבוש, שיח ועבודת צוות.

פשפש / #HATCH – יומן המסייע בבניית חוסן רגשי וקשרים חברתיים. כלי המאפשר חשיבה במילים כתובות, באמצעות מציתי מחשבה מבוססי פסיכולוגיה חיובית, דפוסי חשיבה מצמיחים ומיינדפולנס. מאפשר כתיבה במרחב אישי, במרחב שיתופי מצומצם ובמרחבים קבוצתיים מוגדר מראש. הכלי מאפשר לילד להתנתק מהמדיה החברתית לכתוב לעצמו ללא חובת השיתוף. היומן הטיפולוגי של פשפש – פלטפורמת מעטפת להורים ומורים, המשתף בטיפים להתמודדות עם מצבים רגשיים יום-יומיים ומציע פעילויות חברתיות בהשראת הכתיבה בפשפש.

EMBARK – מוציאה למסעות מרתקים, גילוי כלים חדשים והתנסות בעולם הדיגיטלי. פלטפורמה דיגיטלית המסייעת לתלמידי חטיבות הביניים להיחשף, להכיר ולממש את הפוטנציאל הקיים ברשת בתבונה ולקדם פיתוח מיומנות אוריינות דיגיטלית. הפלטפורמה בעלת מאגר מסלולים מתחומי תוכן שונים, המלווה ומנחה את הלומד בתהליך חקירה של המרחב הדיגיטלי, ומציעה התנסות בכלים דיגיטליים מגוונים ורמות העמקה שונות בשילוב ״גרף״ התקדמות ויזואלי, איסוף כלים לשימוש אישי, ולמידה דרך תוכן אמיתי.

בלנדר – פלטפורמה לניהול תהליך הלמידה המעורבת, המיועד למורים שמנהלים קורסים בקמפוס ישראל דיגיטלית. בלנדר הוא כלי המגשר על הפערים בין לימוד פרונטלי ללימוד מקוון ע"י הצגת נתונים, תובנות והמלצות לפעולה אודות תהליך הלמידה בכיתה. באמצעות בלנדר מורים יוכלו ללמוד על הפעילות של התלמידים שלהם במערכות למידה מקוונת ובהתאם לכך לבנות את המפגשים הפרונטליים.

אבי ורשבסקי, מנכ"ל  MindCET: "אתגרי הקורונה יצרו הזדמנות חסרת תקדים להתחדשות בחינוך, ולמבט מרענן על הרגלים לימודיים בני עשרות שנים. התוכנית התמקדה בשילוב בין הפרקטיקות שהמשבר הצמיח לקהילת המפתחים הישראלית. כולם הבינו שככל שהפער בין רמת הטכנולוגיה בסביבת בית הספר לרמתה בבית התלמיד הולך ומתרחב, בית הספר חייב להתאים את הרלוונטיות שלו בעיני התלמידים. התוכנית נועדה בכדי להביא לשינוי המתבקש"

מקור  ,

תכירו: אלה הם ששת מיזמי האד-טק החמים של השנה | Israel Defense

Reflect : אפליקציה חינמית חדשה בתוך Teams

קבוצת החינוך במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח יצרה במהלך תקופת הקורונה מספר חידושים שנועדו לסייע למערכת החינוך להתרגל למצב, בהם חידוש שמאפשר למורה לדעת כיצד התלמידים מרגישים

שנת הלימודים האחרונה (ולמעשה גם זו שקדמה לה) הציבה בפני כלל מערכת החינוך – התלמידים וצוותי ההוראה – אתגרים רבים, הקשורים בין היתר לשינוי בתהליכי הלימוד – כאשר השיעורים הפרונטליים המוכרים הוחלפו בשיעורים וירטואלים. התוכנות השונות בהן נעשה שימוש ללמידה מרחוק נתנו מענה לחלק מהבעיות, אך עדיין ישנה סוגיית המחסור בקשר אישי – שכן טרם נוצרה האפליקציה שתחליף את הקרבה הישירה בין האנשים.

קבוצת החינוך במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח יצרה בשנה האחרונה מספר פיתוחים חדשים שנועדו לסייע למשתמשים בכלל, ובמערכת החינוך בפרט, להתרגל למצב החדש. אחד הפיתוחים עליו עבדו בקבוצה הוא – Reflect, אפליקציה חינמית חדשה בתוך Teams, אשר מספקת למחנכים בדיקה תדירה של הרגשת תלמידים ספציפיים או הכיתה כולה.

איך ניתן בעצם להשתמש בזה במהלך יום לימודים?
"קודם כל, מורים יכולים לשאול את התלמידים איך הם הרגישו עם השיעור או המטלה המסוימים, כך ניתן לראות איך הם חוו את זה ולבנות אסטרטגיות למידה בהתאם לתשובות. המורה רואה מה כל תלמיד הצביע, אך תלמידי הכיתה לא יכולים לראות מי הצביע מה. כששואלים מדי יום אז נותנים מקום לתחושות ולרגשות של התלמידים וניתן לתכנן כך את השיעורים בצורה טובה יותר".

"בהרבה מצבים הדור הזה עלול להרגיש לא בנוח לבוא ולדבר עם המורה על הקשיים שלו, אבל כשהמורה מבקש תשובה פשוטה זה אחרת", הסביר, "קיבלנו המון פידבקים על המוצר ואני מאוד מתרגש מזה כמנהל המוצר. אנחנו בעצם מסייעים למורים לדייק את העבודה שלהם ומקבלים על כך המון תגובות טובות".

לכתבה המלאה של סתיו נמר בעיתון מעריב 

 אודות פלטפורמת TEAMS בישראל

מאז פתיחת שנת הלימודים ועד היום, כ-160 אלף מורים ותלמידים בישראל בכ-1,400 בתי ספר משתמשים ב- Teams באופן יומיומי. המערכת מאובטחת בסטנדרט הגבוה ביותר ולמעשה בנויה במיוחד לצרכי מערכות החינוך בארץ.

פלטפורמת Teams של מיקרוסופט ללמידה וירטואלית מאפשרת למורים לשמור על קשר והמשכיות עם התלמידים גם מעבר לזמן השיעורים, משום שניתן באמצעותה לשתף חומרים, לרכז מטלות, לתת הערכות ואפילו לבצע בחנים בסביבת למידה מקוונת, הזמינה לתלמידים ולמורים כאחד. מעבר לכך, המערכת מאפשרת לצוות המורים לנהל תקשורת רציפה עם התלמידים במליאה, בקבוצות קטנות, ואפילו מאפשרת להם לבצע חקר ולימוד עצמי. מיקרוסופט ישראל מספקת למורים ולתלמידים בפתח תקווה סיוע בהטמעה ובהדרכות על Teams, ומסייעת לבתי ספר באימוץ מהיר, כאשר כל אחד מהם יכול להתחבר למערכת דרך משרד החינוך או הרשות המקומית.

 המרחב הפיזטלי של תיכון מיתר

 המרחב הפיזיטלי הינו מרחב מקוון שבו יכולים הצוות והתלמידים ללמוד ולתרגל מיומנויות רכות, חברתיות ורגשיות

קישור

 

· ·

תגובות

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *